04:00 - 02. september 2011

Kjedsomhet er farlig

Redaktøransvaret

Sinte, unge menn blir ikke reddet av pedagogiske irettesettelser eller autoritet, i motsetning til det Runar Døving, professor i sosialantropologi, innbiller seg i Morgenbladet 19. august. Snarere er det den slags snusfornuftig moralisme som gjør at sinte, unge menn utvikler forakt for samfunnet i utgangspunktet.

Det er et opprør mot et samfunn hvor alle utfordringer blir gjort om til banalpragmatiske bestrebelser etter konkrete løsninger, og enhver bevegelse – enten det er markedsfundamentalisme eller Eurabia – avfeies som galskap. Og kanskje er det galskap. Men følelsene som ligger til grunn for galskapen er virkelige, de finnes der ute i verden, og vi må kunne uttrykke dem. Ikke fordi det er viktig å få utløp, ikke fordi vi er trykkokere, men fordi demokratiet er kjedelig, og kjedsomhet er farlig.

Når Cornelius Jakhelln skriver som han gjør – åpent og ærlig – om sine egne paranoide, anti-islamistiske forestillinger under oppholdet i Paris, bidrar han til å gjøre demokratiet mindre kjedelig. Spesielt når han til slutt gir en så utvetydig støtte til de unge idealistene som døde. Det er en god skildring av hva det vil si å være menneske – dualiteten, ambivalensen. Døving vil heller møte disse følelsene med moralisme, som når han skriver at misantropene trenger irettesettelse, eller sarkasme, som når han parodierer Jakhellns perspektiv på denne måten: «Å, mitt land er blitt borte, jeg føler meg fremmedgjort, ta mitt hat på alvor. Jeg blir sensurert, stakkars meg.» Han etterlyser «systematisk, kvalifisert og skikkelig innsikt», noe som er viktig, men urealistisk å forvente at disse tikkende bombene vil tilegne seg.

Cornelius Jakhellns «Æren og demokratiet» i Morgenbladet 29. juli er langt nyttigere i kampen mot ekstremisme enn professorens slappe utspill om behovet for «pedagogiske autoriteter som kan korrigere». Kanskje har han allerede glemt hvordan det var å være sint, ung mann. Eller kanskje har han aldri vært en. Uansett hva årsaken måtte være: Runar Døving har liten innsikt i hvordan sinte, unge menn kan vinnes over til den lyse siden.

Kenneth Moe

Skriveskolestudent og ung, tidligere sint, mann

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Vi har inntil 50 prosent rabatt for nye abonnenter. Bli abonnent
Annonse

Toje leser De helliges leir mest som et oppgjør med selvforaktende idealister. Dette er ganske utrolig.
DAB er kringkasting akkurat som FM, og må ikke forveksles med internettradio.
At noen så kaller meg terrorist, kan jeg leve med, selv om det ikke er sant.
«Nasjonalmuseet avhender ikke kunst, som private samlere.Vårt forvaltningsoppdrag strekker seg langt inn i fremtiden.»
«Samfunnet frarøves en viktig kontrollmulighet for å avverge justismord.»
«Frykten for at Norge skal være utsatt for feilinformasjon og løgner i russiske medier er overdrevet.»
«For å utkonkurrere den tradisjonelle vevevirksomheten på 17–1800-tallet, så måtte det en mekanisk vevstol til.»
«Det å angripe sin egen befolkning med illegale våpen og beleire sivile områder, slik som i Madaya, er krigsforbrytelser.»
Hvor har vi støtt på en slik retorikk før? Om jeg ikke husker feil, var det i George Orwells roman 1984.
«LCP burde i prinsippet gjelde alle gamle skrøpelige i hjem eller sykehjem.»
Vi føyer oss lydig til de politiske og sosiale prosjektene lansert av de som kom før oss.