Debatt

Ikke kutt pulsåren

Scenekunst

Ønsker Stortingets kulturkomité færre midler til den frie scenekunsten? I årets kulturbudsjettframlegg foreslo kulturministeren en økning i basisbevilgningen til scenekunst på 3 millioner kroner. Stortingets flertall valgte ikke å følge rådet, men øremerket midlene til generelle danseformål.

Kulturrådets scenekunstavdeling valgte imidlertid å følge statsrådens ønske om å bevilge støtte til nok en basisfinansiering, men konsekvensen var at pengene måtte omdisponeres fra midler som var tiltenkt prosjektstøtte til fri scenekunst. I praksis er det altså slik at den frie scenekunsten, ikke friske midler fra Stortinget og Anniken Huitfeldt, finansierer basisordningen. Ved at de utlyste den foreslåtte basisfinansieringen som ikke trådte i kraft likevel, ble Kulturrådet stilt overfor et ubekvemt dilemma, og konsekvensen berører helligbrøde for det frie feltet.

Prosjektstøtteordningen er den som har vitalisert norsk scenekunst generelt og det frie feltet spesielt. Med denne ordningen har det kunstneriske forskningsarbeidet vært i fokus. Ordningen åpner for et samarbeid mellom ulike aktører, for eksempel det å bringe kuratoren inn i teaterfeltet. Ordningen har gitt feltets aktører muligheter til å ta kunstnerisk initiativ og ikke minst jobbe i prosjekter med stor risiko.

Det har vist seg at ordningen har stått for nyrekruttering av utøvere og utviklet nye kunstneriske strategier. Prosjektstøtten har bidratt til at vi i dag har særegne scenekunstnere som i økende grad bidrar til å definere ulike strømninger innen det nasjonale og internasjonale scenekunstfeltet: altså våre kollegaer som nå er inne på basisfinansieringen.

Vi er for økt basisfinansiering, men ikke på bekostning av prosjektmidler. Vi mener at prosjektstøtteordningen er pulsåren i norsk scenekunst. De kunstneriske initiativene som springer ut av ordningen, pumper inn nødvendig friskt blod i feltet!

Rickard Borgström, Kurator

Brynjar Bandlien, Koreograf

Snorre Hvamen, Scenekunstner

Lisa c b Lie, Scenekunstner

Henriette Pedersen, Koreograf

Goro Tronsmo, Regissör

Mer fra Debatt