Debatt

Uheldig mistenkeliggjøring

Antropologstriden

Som instituttleder ved Sosialantropologisk institutt ved Universitetet i Oslo leste jeg med stor forundring Morgenbladets førsteside 14. januar. En splittelse her hos oss? Antropologene støter sammen? Vi har en tradisjon for engasjerte fagdebatter på vårt institutt, og at temperaturen er høy liker vi å tenke på som et sunnhetstegn. Det er også et positivt tegn at det finnes ulike faglige perspektiver og politiske ståsteder blant våre kollegaer.

Min forundring skyldes at et faglig mangfold beskrives på avisens forside som et tegn på en splittelse. Det er meget uvanlig, og jeg vil si, i de fleste tilfeller uheldig, om et fagmiljø har ett faglig standpunkt i et så omfattende felt som islamstudier. Det er etter min mening urimelig å forvente en slik forskningsmessig ensretting. Min kjennskap til fagfellesskapet ved Sosialantropologisk institutt tilsier at folk arbeider aktivt for å bidra til fagdebatter og politiske debatter.

Jeg tror imidlertid ikke at å mistenkeliggjøre enkeltpersoners faglighet, slik vi ser tendenser til i forrige ukes oppslag, er med på å fremme et åpent og fritt offentlig debattklima.

Ingjerd Hoëm

Professor og leder ved Sosialantropologisk institutt, UiO

Mer fra Debatt