Debatt

Takk, Siri!

Kjøtt

Jeg er utrolig glad for at Morgenbladet har valgt å la Siri Martinsen få slå et slag for dyrenes velferd hver uke i selveste grillsesongens høytid. Endelig får den industrielle kjøttindustrien offentlig oppmerksomhet. Jeg valgte å slutte å spise kjøtt for et knapt år siden, av grunner som Martinsen tar opp i sine essays her i avisen. Og jeg ser meg ikke tilbake.

At Martinsens artikler resulterer i at «dyreverner og pragmatiker» Camilla Johansson blir eitrende sint (Morgenbladet 30. juli), er uten verdi for dyrenes ve og vel. Veganerhat bør man spare seg for, og meditasjon har ingenting med saken å gjøre.

Siri Martinsen mener at jo færre som spiser kjøtt og fisk, eller reduserer forbruket, jo bedre (Morgenbladet 2. juli 2010). Det er ikke alt eller ingenting, slik Johansen mener Martinsen fremstiller saken. Martinsen har heller aldri lovet å komme med løsningene på problemene hun tar opp, men å gi oss et innblikk i den industrielle kjøttproduksjonen.

Slik bidrar hun til å sparke i gang nettopp den diskusjonen Johansen etterlyser. Det bør vi alle være takknemlige for. I forrige ukes avis kom Tatyana Kalchenko med konkrete løsninger på erstatningsprodukter til kjøtt og melk, og forslag til hva man kan gjøre for å ta valg som er litt bedre for dyrene, kloden og oss selv. Slike innspill er konstruktive og nyttige i debatten. Bra!

Tusen takk til Siri Martinsen og Morgenbladet, som minner oss om elefanten i rommet: Det siviliserte velferdssamfunnets grovt uanstendige behandling av våre venner, dyrene.

Ellen Sofie Mosebekk

Oslo

Mer fra Debatt