Annonse
04:00 - 08. januar 2010

Støtter Gjems-Onstad

Identifisert? Med bortvendt ansikt står «gutten med sykkelen» og ser soldatene marsjere ned Karl Johan. Elisabeth Sveri tror likevel hun vet hvem det er. Foto: Privat
Annonse

Hjemmefrontmuseets Arnfinn Moland hevder gutten med sykkelen på det berømte bildet fra Oslo 9. april 1940 er Gunnar Sønsteby. Erik Gjems-Onstad hevder imidlertid at det er ham, og angrep nylig Moland i et åpent brev. Morgenbladet sendte nylig et forstørret bilde til pensjonert oberstløytnant Elisabeth Sveri (82) for en uavhengig vurdering.

– Du kjenner både Sønsteby og Gjems-Onstad?

– Ja, Sønsteby og hans kone har jeg vært mye i kontakt med etter krigen, i forbindelse med mitt arbeid i Forsvaret, hvor jeg blant annet har vært kvinneinspektør i Hæren. Gjems-Onstad har jeg truffet i Asker, hvor jeg bor.

– Nå er vi spente. Hvem tror du det er?

– Det er vanskelig å si, siden man ikke ser ansiktet, men når jeg studerer bildet, mener jeg «gutten med sykkelen» er Erik Gjems-Onstad. Jeg mener å kunne se det på hodeformen. De to har helt ulik hodeform. Gjems-Onstad har en helt annen figur og fasong enn Sønsteby. Gunnar Sønsteby har et spissere hode, Gjems-Onstad et rundere hode. Ut fra hodeformen mener jeg det må være Gjems-Onstad.

– Hvor sikker er du?

– 80–90 prosent. De var begge unge den gangen, husk det. Alt er annerledes i dag.

Morgenbladet har bedt Hjemmefrontmuseets direktør Arnfinn Moland kommentere Erik Gjems-Onstads påstand om at han sprer «misvisende og ukorrekte påstander», og hevder Sønsteby «er en mer troverdig kilde enn Gjems-Onstad». Moland har ikke villet kommentere dette. Han sier han vil forfatte et brev direkte til Gjems-Onstad.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Bli abonnent
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Debatt