04:00 - 06. august 2010

Skuffet

Kjøtt

Jeg blir skuffet når jeg ser at Morgenbladet, en avis jeg ser på som saklig og seriøs, velger å trykke et så usaklig personangrep som Camilla Johanssons svar på Siri Martinsens artikkelserie om husdyrhold.

Johansson benytter seg av begreper som klagesang og idioti og beskrivelser av Martinsen og leder i vegansamfunnet Jørund Aase Falkenberg sittende i meditasjonsstilling. Hvilken rolle spiller det for debatten om Martinsen og Falkenberg sitter i meditasjonsstilling eller ei? Dette innlegget er som tatt ut av en rasende vg.no-debatt, ikke noe jeg forventer å finne i en seriøs avis som Morgenbladet.

Et annet begrep Johansson benytter seg av, er militant veganisme. Hva mener hun med dette? Mener hun at Martinsen og andre dyrevernere løper rundt i kamuflasjeutstyr med hver sin AG-3 over skulderen? Jeg oppfatter Martinsen som en konsekvent debattant som er imot all utnytting av dyr, ikke en militær leder slik Johansen antyder. Jeg skulle virkelig ønske at Johansson ikke brukte verdifull spalteplass på regelrett drittslenging.

Jeg blir også skuffet over at Johansen, som kaller seg en dyrevenn, ikke roser Morgenbladet for å la noen som taler dyrenes sak bli hørt, men heller benytter sjansen til å klage over at ikke dyrevernorganisasjonen hun selv jobber for har fått skrive innleggene.

En sann dyrevenn vil være glad for at det i det hele tatt ble viet spalteplass til dette viktige temaet. En sann dyrevenn ville forstått at dyr i det norske landbruket lider, og at folk som bryr seg bør unngå å støtte industrien gjennom å kjøpe og spise kjøtt. En sann dyrevenn ville oppfordret folk til å prøve å bli vegetarianer, om ikke med én gang, så i alle fall spise mindre og mindre kjøtt.

En sann dyrevenn ville ikke gjemt seg bak skjønnmalingen av dyreholdet og sagt at «så lenge dyrene bare har det bra så er det greit å spise dem», fordi en sann dyrevenn ville visst at dyrene blir produsert med ett mål for øyet – at de skal drepes for våre smaksløkers skyld.

Knut Olsen Dyrevenn

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Les Morgenbladet digitalt i 10 uker for 10 kr. Bli abonnent
Annonse

Toje leser De helliges leir mest som et oppgjør med selvforaktende idealister. Dette er ganske utrolig.
DAB er kringkasting akkurat som FM, og må ikke forveksles med internettradio.
At noen så kaller meg terrorist, kan jeg leve med, selv om det ikke er sant.
«Nasjonalmuseet avhender ikke kunst, som private samlere.Vårt forvaltningsoppdrag strekker seg langt inn i fremtiden.»
«Samfunnet frarøves en viktig kontrollmulighet for å avverge justismord.»
«Frykten for at Norge skal være utsatt for feilinformasjon og løgner i russiske medier er overdrevet.»
«For å utkonkurrere den tradisjonelle vevevirksomheten på 17–1800-tallet, så måtte det en mekanisk vevstol til.»
«Det å angripe sin egen befolkning med illegale våpen og beleire sivile områder, slik som i Madaya, er krigsforbrytelser.»
Hvor har vi støtt på en slik retorikk før? Om jeg ikke husker feil, var det i George Orwells roman 1984.
«LCP burde i prinsippet gjelde alle gamle skrøpelige i hjem eller sykehjem.»
Vi føyer oss lydig til de politiske og sosiale prosjektene lansert av de som kom før oss.