Debatt

Reaksjonær propaganda

Katolisisme

Siden kapellan Oddvar Moi akker seg over hvor lite jeg begriper, må jeg få minne om hva vi begge faktisk har skrevet om antimodernist-eden.

Følgende melding gikk ut fra Mois kateter 27. september: «Hvis (denne eden) skulle brukes i vår tid, måtte den […] oppdateres.» Videre: «Jeg har ikke […] problemer med å akseptere […] eden, jeg har bare sagt at deler av den er utdatert – blant annet mangler mange moderne temaer.» Andre kommentarer ble lagt inn etter at innlegget mitt i Morgenbladet 1. oktober var sendt.

Dette er bakgrunnen for min observasjon: «Kapellanen selv er skeptisk til å anvende formuleringene fra 1910, men synes å ønske en oppdatert utgave av eden som rammer dagens moderne ‘vranglære’ på mer direkte vis.» Jeg har altså ikke hevdet at Moi ønsker å «gjeninnføre» denne håpløst bakstreverske eden, det forslaget kom fra annet hold, på bloggen Moi er ansvarlig for.

Mitt poeng er derfor knapt så «dumt» som en oppskjørtet Moi vil ha det til. Det ville imidlertid glede meg hvis han nå ønsker å ta klart avstand fra antimodernist-eden. Kapellanens ytring gir et inntrykk av hvordan han håndterer kritikk. Mens hårsårheten overfor innvendinger mot hans egen terping er enorm, blir folk som avviker fra Mois versjon av katolisitet dømt nord og ned. Etter mitt innspill i Morgenbladet ble bloggermeldingene trolig så heite at kapellanen måtte stenge for kommentarer til saken.

Ellers har jeg påpekt det bemerkelsesverdige i at en ordinert prest bare unntaksvis sier fra når bloggerkompisene hans angriper offisiell kirkelig lære – nemlig Det annet Vatikankonsil – og bedriver vedvarende agitasjon mot gjeldende liturgi. Som belegg for at det her dreier seg om kaskader av reaksjonær propaganda, vises det til Mois blogg.

Ola Tjørhom

Universitetet i Agder

Mer fra Debatt