Debatt

Likestilling i forsvaret

Verneplikt

Forsvarsminister Grete Faremo går i et intervju i Morgenbladet 1. oktober hardt ut mot overmodige soldatuttalelser i Afghanistan. I intervjuet kaller hun det en debatt om verdier, og fortsetter: «Soldatene skal vite at de skal operere innenfor de verdier samfunnet setter, og de skal leve et langt liv med det de gjør.» Bakgrunnen er en dokumentar i mannebladet Alfa, der en soldat kom i skade for å sammenligne krig med sex. Det skulle han ikke gjort. Bakgrunnen for soldatintervjuet gir imidlertid lite grunn for indignasjon: «Det er veibombene vi er mest redd for. De første kulene fra Taliban bommer alltid, og da rekker vi å søke dekning. Med veibombene er vi prisgitt veibombeteamets årvåkenhet, med kulene har vi selv ansvaret for å oppdage fienden først.»

Faremo sier: «Selvfølgelig må det være lov å juble når man treffer fienden med en kule. Jeg tror det er vanskelig å forstå hvordan det er å være i krig uten å ha vært der.» Dersom forsvarsministeren mener at denne holdningen er i strid med norske verdier bør hun straks iverksette evakuering og hjemsendelse av norske tropper fra Afghanistan, og melde Norge ut av Nato med det samme. En forsvarsminister som forlanger at norske soldater skal være lei seg for å drepe en fiende før fienden dreper ham selv bør innse at hun er på feil post.

Jeg tror ikke det er noe alvorlig galt med holdningene til mannlige norske soldater i Afghanistan, snarere tvert imot. Norske unge menn gir ett år av sine liv for å utføre verneplikt for samfunnet. Dette slipper unge kvinner i dag, til tross for Likestillingsombudets klare kritikk av at forsvarets praksis er i strid med Likestillingslovens intensjoner. Dette er en saklig kritikk fire kvinnelige forsvarsministere i krig ikke har hatt synlige problemer med å overse. Kjønnsdiskriminerte vernepliktige unge menn lar seg verve av den norske stat for å slåss for de norske verdiene demokrati og likestilling for kvinner i et fremmed land i en annen verdensdel med reell fare for sine egne liv. De som kommer levende hjem får sine holdninger mistenkeliggjort, og deres beste offiserer blir kalt inn på teppet.

Nå tror jeg ikke Faremo er helt ufølsom for urettferdighet. I Dagsrevyen på mandag prøvde hun i alle fall å slå et slag for flere kvinner i forsvaret. Før hun har nådd det vedtatte målet om 15 prosent kvinneandel, hevet hun målet til 25 prosent. Men i stedet for å innføre verneplikt også for kvinner, som garantert ville føre til rask og effektiv måloppnåelse, innførte hun bare sesjonsplikt. Sesjonsplikten er begrenset til én dags fremmøte for intervju og informasjon, mens verneplikt omfatter et helt års militærtjeneste, på luselønn. Det er med andre ord fortsatt ikke snakk om likestilling, men kvinnesak: frihet fra plikt, men rett til kvotering og mulig karriere. Det er da noe.

Forsvaret trenger kvinner, hevdes det, særlig i Afghanistan. Flere kvinnelige soldater vil fylle nødvendige og ønskelige roller i felten, og bedre kontakten med den kvinnelige delen av lokalbefolkningen. De vil også kunne fungere som gode rollemodeller for afghanske kvinner, da fortrinnsvis på regjeringssiden. Dersom Taliban også skulle følge det norske eksemplet, vil imidlertid krigen kunne være over før vi aner. Men det vil like fullt kunne være en betydningsfull delseier for afghanske kvinner i deres egen likestillingskamp.

Guttorm Grundt

Arkitekt og tidl. vernepliktig befal

Mer fra Debatt