Debatt

Klassisk ansvarsfraskrivelse

Skriveforskning

I et svar på min kronikk der jeg kritiserer skriveforskernes manglende interesse for skriving i arbeidslivet, sier to ledende skriveforskere, Kjell Lars Berge og Synnøve Matre, i et innlegg 18. juni omtrent følgende: Vi forsker også på arbeidslivets tekster, ikke bare på skoleskriving. Det er ikke vår skyld at skriving i arbeidslivet ikke tas på alvor – det er myndighetene som ikke prioriterer midler til slik forskning.

Til den første påstanden er å si at prosjektet Norsk sakprosa – på tross av at det er «publisert 17 forskningsarbeid innenfor feltet» – domineres av skriveforskning på helt andre temaer. I skriftserien Sakprosa er det utgitt elleve numre. Fem handler om vitenskapelige tekster, to om avistekster, to om tekstteori og en om retorikkfagets relevans. Det hjelper ikke at Berge og Matre sier de har prøvd å vekke interesser for skriving i arbeidslivet. Realiteten er at skriveforskerne fortsetter å gå på trygge og velbrukte stier.

Å skylde på andre er en klassisk unnvikelsesstrategi. Selv om midler til skriveforskning i likhet med annen forskning stort sett finansieres av myndighetene, har forskerne selv en betydelig innvirkning på hvilke prosjekter de får penger til. Hvis argumentene for et forskningsprosjekt er gode nok, fins det penger. Har de prøvd å få midler til forskningsprosjekter om skriving i arbeidslivet?

Det eneste initiativet de viser til, er illustrerende nok en konferanse der Norges største private utdanningsinstitusjon, Handelshøyskolen BI, var medarrangør. BI er avhengig av å utdanne kandidater som kan bli nyttige kunnskapsmedarbeidere i norsk næringsliv. De må derfor også rette sin forskningsvirksomhet inn mot temaer som har interesse for næringslivet. Er det noen grunn til at bare en privat utdanningsinstitusjon skal forske på arbeidslivets tekster? Kunne det ikke være en oppgave for våre ledende skriveforskere å ta initiativ til å opprette et lignende forskningssenter ved en offentlig utdanningsinstitusjon?

Aage Rognsaa

Førstelektor ved Norges Informasjonsteknologiske Høgskole (NITH)

Mer fra Debatt