Debatt

Intet nytt fra John Berg

Forsvaret

I sitt tilsvar til Geir Løndals kronikk den 23. april, finner «forsvarsanalytiker» John Berg det for godt å avlegge Høyre en visitt. Løndals kronikk er verken skrevet eller signert på vegne av Høyre, selv om vi deler hans bekymring over det kritisk lave øvelses- og treningsnivået i Forsvaret, og utviklingen i landets forsvarsevne, under dagens regjering.

Bergs innlegg er et sammensurium av gamle standpunkter og kjepphester han for lengst har ridd til pinneved. Hoveddelen av kritikken – mot Stortinget, mot Forsvarsdepartementet, mot Aps tidligere forsvarsminister Bjørn Tore Godal og mot Høyre – ja, for ikke å si mot alle som ikke er enige med Berg selv – er knyttet til anskaffelsen av nye kampfly av typen F-35. Kritikken og argumentasjonen er kjent, det samme Bergs klokkertro på europeiske forsvarsleverandører kontra amerikanske. Denne ser vi i sak etter sak, anskaffelse etter anskaffelse.

Når det er sagt, skisserer Berg faktisk noen interessante momenter på materiellsiden: muligheten for offentlig/privat samarbeid, for eksempel rundt maritim overvåkning, og behovet for nye ubåter og helikoptre. Det er ingen tvil om at innfasingen av nye kampfly, og oppgraderingen av én eller flere baser for disse flyene, vil skape massive økonomiske utfordringer for andre deler av Forsvaret. Dette ville vært tilfellet uavhengig av hvilket fly man hadde valgt. For Høyre er for øvrig ikke pris det avgjørende argumentet, men det faktum at det kun var F-35 som oppfylte de operative kravene Luftforsvaret hadde satt.

Bergs påstander om at Høyre ikke har noen forsvarspolitikk, stemmer ganske enkelt ikke. En rask gjennomgang av våre politiske programmer, og vår opptreden i Stortinget de senere år, burde gjøre dette klart. At Berg ikke er enig i politikken er noe annet. Av de konkrete punkter Berg nevner, har Høyre gang på gang påpekt behovet for mer informasjon i forsvarssaker, og bedre beslutningsgrunnlag for Stortinget. Vi har også foreslått økte midler for å sette Forsvaret i stand til å løse sine oppdrag. Partiet nedsatte dessuten nylig et forsvarspolitisk utvalg for ytterligere å styrke dette særdeles viktige politikkområdet. Utvalget skal virke frem til 2013, og som dets leder inviterer jeg gjerne Berg til å komme med innspill. Jeg kan love at de vil bli behandlet mer konstruktivt enn Berg selv behandler sine meningsmotstandere.

Ivar Kristiansen

Høyres forsvarspolitiske talsmann

Mer fra Debatt