Debatt

Forfatteren er viktigst

E-bøker

Etter at jeg har fått det som jeg vil og har tatt knekken på alle norske bokhandler (og bibliotekene?), vil det dukke opp nye bokhandelkjeder som er 100 ganger større og eid av Amazon og Apple. Dette hevder Bjarne Buset i sitt innlegg i Morgenbladet 6. august.

Bokhandlene forsvinner selvsagt ikke – de blir bare færre, og det vil aldri dukke opp nye bokhandelkjeder eid av Apple og Amazon. Derimot vil sannsynligvis Apple og Amazon selge norske e-bøker billig – hvis de får lov.

Samme dag som jeg ble intervjuet i Klassekampen melder Barnes&Noble – verdens største bokhandelkjede – at de selger kjeden fordi konkurransen fra Amazon og e-bøker blir for tøff. Tidligere har den store engelske bokhandelkjeden Waterstone meldt det samme. Å spå at norske bokhandler også vil bli rammet av digitaliseringen, burde sånn sett ikke være særlig kontroversielt. At Bjarne Buset og Gyldendal får angst av dette scenarioet og forsvarer sine næringsinteresser, er ikke det minste uventet eller merkelig.

Et viktigere spørsmål enn hva som skjer med Gyldendal og bokhandernes næringsinteresser er hva som skjer med forfatterne og den norske litteraturen. E-bøkene er kommet for å bli, dette vil ta markedsandeler fra papirbøkene og fra fysiske bokhandlere, og vi må gjøre det beste ut av det.

E-bøkene er en katastrofe for bokhandelen og forlagene som eier dem, men det er ikke en katastrofe for forfatterne og leserne. Heller tvert om. Det totale antallet norske bøker som blir solgt og lest vil øke kraftig – fordi e-bøkene blir fryktelig billige og lett tilgjengelige. (Bremser forlagene e-boksatsingen og velger høye faste priser på e-bøker, slik de nå gjør, frykter jeg at engelskspråklige, billige bøker vil ta store markedsandeler på bekostning av norske forfattere, og i neste omgang vil Amazon, Apple og Google også ta over salget av norske e-bøker, fordi norske aktører sitter på gjerdet til toget er gått.)

Forfatterne vil få en større og velfortjent bit av e-bokkaka, og ikke som i dag bli avspist med 17 prosent. Det vil bli solgt mer smal litteratur, mer backlist, og uavhengige forlag vil ta markedsandeler fra de store forlagene. Dette er en kjent, tydelig og udiskutabel erfaring fra nettsalg.

Alt ser altså ikke mørkt ut, og e-boken gir mange nye muligheter som vi kan utnytte. Men det blir også problemer. Bokbransjen omsetter i dag for seks milliarder kroner. Hvis jeg får rett i at e-bokprisen blir en tredel av papirprisen, vil vi måtte tredoble salget for å få samme omsetning. Det tror jeg ikke vil skje. Prisene vil falle fortere enn omsetningen stiger. Resultatet er at bokbransjen totalt vil brødfø færre mennesker enn før. Dette vil ramme mange, og særlig bokhandelen. Det vil altså bli solgt og lest flere bøker, men kroneomsetningen vil sannsynligvis synke. Forfatterne vil likevel få bedre tider fordi de får en mye større andel av kaka – er 50 prosent et mulig mål?

Bjarne Buset hevder det er en blodig priskrig på e-bøker og at det er derfor prisen er så lav. Da jeg for ett år siden hevdet at prisen på e-bøker vil bli en tredel av papirprisen, ble jeg ledd ut. Nå er det allerede virkelighet.

At Amazon tok 62 prosent fortjeneste på Kindle-bøker, illustrerer bare mitt poeng. Så lenge det er monopol og ingen konkurranse, blir det monopolpriser. Konkurransen fra Apple gjorde at Amazon halverte fortjenesten til 30 prosent. Fortjenesten til Amazon og Apple er likevel fremdeles altfor høy, og vil synke som en stein når de får konkurranse av andre aktører.

Til opplysning har Amazon i dag en mye høyere fortjeneste på e-bøker enn på p-bøker, dette på tross av at kostnadene med å lagre og distribuere p-bøker er skyhøyt over kostnadene for å distribuere e-bøker – som er gratis. Regnskapene til Amazon viser da også en helt eventyrlig økning av fortjenesten.

At bøker blir billige, bokutvalget mangedobbelt og mer tilgjengelig, er en god ting. Så må forfatterne passe på at de ikke blir flådd, men får sin fortjente andel når den nye kaka skal fordeles. Det burde ikke være fnugg av tvil om at det er forfatteren som er det viktigste leddet i bokkjeden.

Ivar Tronsmo

Forlegger og tidligere bokhandler

Mer fra Debatt