Debatt

Å, Vestland, Vestland!

Hardanger

Iver B. Neumanns karakteristikk av «distriktenes gnål fra eplehagene i Hardanger» ble forrige ukes højdare i norsk akademia. Ikke på grunn av briljante analyser, tvert imot! Neumanns utsagn var likevel oppklarende fordi han, formodentlig ufrivillig, artikulerte og forsterket en akutt krise i det sosialdemokratiske Norge han blir assosiert med – aldeles uavhengig av hva han selv vil.

Kraft skal sendes fra enorme Sima kraftverk i den ene enden av Hordaland fylke til bergensområdet i den andre, og til oljeinstallasjonene utenfor. Bedre kraftledninger er et godt klimatiltak, og så langt er mange enige. På sokkelen skal ledningene gå i sjøkabel, slik en kabel også gjør under Oslofjorden. Her er sikkerheten til sjøkabler plutselig akseptabel, mens det ikke er slik langs Hardangerfjorden. Dette er det ingen vestpå som skjønner. Brukerne i Hordaland og på sokkelen får uansett regningen over nettleien – men stopp litt: Neumann omtaler både kraftlinjen og den eventuelle merkostnaden ved sjø-/jordkabel som «overføringer fra hovedstaden til periferien». Språk er makt, men dette står til stryk, selv om Neumann i denne sammenhengen opererer enda lenger unna eget fagfelt enn jeg.

Hardanger er langt fra uberørt. Hardingene har kjempet oftere mot naturvern enn for, de er stolte av kraftverkene og industrihistorien sin. Hardangervidda nasjonalpark var de bare sånn passe glade for. Hardingene bygger bro over fjorden, og betaler det meste selv med bompenger som neppe kommer østfra. Et nytt skipsverft ble lagt i urørt natur ved fjorden, applaudert av mange av de samme som protesterer nå. Kulturlandskapet er eldgammelt og omfatter i dag også selve fjorden, med Norges største konsentrasjon av fiskeoppdrett. Omdiskutert kanskje, men verdiskapningen og eksportverdien er enorm. Profilerte forskere hevder at mye av verdiskapningen må regnes til Oslo, siden flere selskaper og mange advokater har forretningsadresse der. Man undres hvordan slik forskning kan overleve i akademisk sosialdarwinisme. Slike paradokser viser at dette ikke bare handler om naturvern.

En mer betydelig samfunnsforsker enn Iver Neumann, avdøde professor Stein Rokkan ved Universitetet i Bergen, leverte sentrum-periferi-forklaringsmodeller som vil holde for stortingsvalget 2013. Hardanger handler om vestlendinger som føler seg overkjørt, utnyttet og maktesløse. Konfliktens dybde blir synlig når bergenserne, trass reell fare for strømutkobling, har samme oppfatning av kraftlinjen som hardingene. Bergen har en endeløs historikk med dårlige relasjoner til nabokommunene, Vestlandet har utallige lokale sentrum og periferier. Nå er de enige, og ekstremt bevisst at det går rikelig med kraftlinjer fra Vestlandet til Oslo, men ikke omvendt! Sentralmakten oppfattes som koloniherrer som høster overskuddet og tar seg til rette.

Uansett realitet: denne følelsen vil gi oss en blåblå regjering fra 2013. Det blir tragisk, fordi Høyre og Frp i posisjon ville ha vedtatt akkurat den samme kraftlinjen. En umiskjennelig Oslo vest-sosiolekt overhørt på en hurtigbåt på vei gjennom Lindåsstraumane illustrerer en virkelighetsforståelse i nasjonal oppløsning: «Jøss, her bor det jo folk på hvert skjær, er det hit skattepengene våre går?»

Landskapsinngrepet kan reverseres, men Stoltenberg II har ved ett enkelt historisk dårlig stykke politisk håndverk forspilt sosialdemokratiets credo, at alle skal med. Få bryr seg om at fagstatsråden er senterpartimann, her finnes rådgivere uten elementær kunnskap om norsk natur- og kulturgeografi, uten respekt for hvem vi tror vi er. En naturvernsak fører velgere over til Høyre og Frp, til dem som aldri har vernet noe som helst! Kanskje den dramatiske snuoperasjonen tirsdag, med statsministeren som synlig og myndig leder, kan stanse noe av bevegelsen, men Vestlandet har mange velgere, og raseriet er sterkt. Noe kan være endret for godt. Da må de rødgrønne selv endre seg permanent. Å forstå innholdet i Arbeiderpartiets slagord «Alle skal med» fra valget i fjor, vil være en begynnelse.

Øivind Bergh

Forsker ved Havforskningsinstituttet og professor II ved Institutt for biologi ved Universitetet i Bergen, fortsatt medlem av Arbeiderpartiet.

Mer fra Debatt