Debatt

Elementært, Berg Eriksen

Bøker

Trond Berg Eriksens anmeldelse av Thilo Sarrazins bok Deutschland schafft sich ab («Tyskland avvikler seg selv») følger et mønster vi tidligere har sett i tilsvarende saker; man tør rett og slett ikke ta på alvor de problemene og utfordringene som beskrives, og så tyr man til banale knep for å få oppmerksomheten bort fra det essensielle budskapet i den boken som skal anmeldes. Dette er rett og slett for dårlig!

Tror virkelig Berg Eriksen at Sarrazin ikke skjønner at det hefter usikkerhet ved statistiske fremskrivninger og ekstrapoleringer? Og at dersom bare Sarrazin hadde innsett akkurat dette, da hadde han ikke hatt grunn til å være bekymret? Nei, selvsagt ikke.

Med forbehold om at jeg ikke har lest den aktuelle boken, føler jeg meg nokså trygg på at det han har gjort, er å beskrive det utfallsrommet Tyskland står overfor på en del områder; dersom for eksempel veksten i innvandrerbefolkningen skulle bli sånn eller slik, da vil resultatet bli ditt eller datt.

Dette er elementært stoff, og hvis en mann i Sarrazins stilling ikke hadde skjønt det, da ville det være mildt sagt oppsiktsvekkende. Jeg anser det derfor som overveiende sannsynlig at Berg Eriksen ganske enkelt har tatt i bruk et gammelt og velprøvd grep for å kunne avskrive fremtidsscenarier han helst vil slippe å tenke på. Som han så belærende og nedlatende skriver:

«Økonomen tror han kan fange det ukjente med snorrette ekstrapolasjoner. Det er som om han plutselig glemmer at kurver kan gå både opp og ned.»

Og når det gjelder dette med gjennomsnittlige IQ-nivåer og genetiske forskjeller av ymse slag, har Sarrazin åpenbart rett i at dette vil komme til å ødelegge Tyskland om man ikke får kontroll over utviklingen. Det er rimeligvis en ubehagelig erkjennelse å måtte se i øynene, men alternativet er enda verre. Dette dilemmaet kan ikke avfeies ganske enkelt ved å slenge inn noen fraser om sosiobiologi og sosialdarwinisme. Følgende sleivspark fra Berg Eriksen er noe av den mest overfladiske og lettvinte synsingen jeg har lest på lenge:

«Verken demografi, sosialhygiene, intelligensnivå eller aksjekurser avgjør om man lever i et godt samfunn.»

Dette er skandaløst svakt. En befolknings gjennomsnittlige intelligens har faktisk avgjørende betydning for muligheten til å opprettholde et bærekraftig demokrati med ytringsfrihet, rettssikkerhet, og akseptable nivåer av korrupsjon og kriminalitet. Å benekte dette er å begå den moralistiske feilslutning. Dersom Berg Eriksen ikke skjønner det, da burde han ikke ha påtatt seg oppdraget med å anmelde Sarrazins bok. Og dersom han trenger å oppdatere seg på området, kunne han for eksempel se litt nærmere på de grundige og lettleste forklaringene som er gitt i et essay undertegnede fikk utgitt for noen måneder siden; så populærvitenskapelig fremstilt at selv ikke humaniora-folk har noen unnskyldning for å fortsette å kokettere med sin ignoranse.

Tyskland og resten av Vest-Europa er i ferd med å begå sivilisatorisk selvmord, akkurat slik Sarrazin hevder. Det hadde derfor vært på sin plass med litt mer ydmykhet fra representantene for det intellektuelle paradigmet som har ført oss ut i dette uføret. Det er på tide at besserwissere som Berg Eriksen slutter å servere sine lesere en blanding av selvfølgeligheter, halvsannheter og usannheter, og i stedet setter seg inn i hva forskning kan fortelle oss om de naturgitte rammebetingelsene vi må holde oss innenfor dersom en fremtidig katastrofe skal unngås.

Ole Jørgen Anfindsen

Forfatter av boken Selvmordsparadigmet

Mer fra Debatt