Debatt

Mangler en etikk

Menneskerettigheter

Etter nylig å ha hørt Jan Myrdal i NRK Radio og Pål Steigan flere ganger i sine notoriske holmganger med Per Egil Hegge i Aftenposten, og nå sist i et debattinnlegg i Aftenposten 5. september, er det én ting som slår meg. De svarer aldri på spørsmålet om folkemord og forbrytelser som er begått av de regimer de forsvarer eller har forsvart. De unngår å ta stilling til spørsmålet om overgrep i kommunismens navn ved hver gang å angripe motstanderen. I denne sammenheng er det USA-imperialismens teppebombing med 100 000 døde i Laos og Kambodsja fra slutten av 1960- til midten av 1970-tallet. Sist gang Steigan debatterte med Hagtvet klarte han også å avspore debatten ved å true med rettssak på grunn av en noe ubegrunnet påstand fra Hagtvet om våpentrening i AKP på 1970-tallet.

Denne taktikken er uredelig og tar ikke stilling til det saken gjelder nå. Det kan godt hende USA den gangen begikk et tilnærmet folkemord, men det forsvarer ikke overgrepene og myrderiene under Stalin, Mao Tse Tung, Enver Hoxha. Det tragiske er at overgrepene i disse statene ikke er tilfeldige, de er ikke en gal manns verk, men kunne bli mulige fordi kommunismen og marxismen mangler en etikk. Ideologien mangler en etikk som grunnleggende respekterer enkeltindividets menneskeverd og rett til liv.

Marxismens tragedie er at den aldri har tatt til seg Kants doktrine om at intet individ bare kan gjøres til middel for hensikter som det ikke selv kan akseptere. Marxismens analyse av samfunnsklasser og klasseinteresser kan være et viktig bidrag til å forstå samfunn, men blir direkte farlig når den samme analysen brukes til å karakterisere individer og bestemme deres rettigheter eller mangel på sådanne. Det tragiske er at Myrdal og Steigan ennå ikke har skjønt dette, forrige århundres folkemord i kommunismens navn til tross. Hvis de har skjønt det, er det enda verre.

Per Nortvedt

Professor ved Universitetet i Oslo, AKP-er på 1970-tallet

Mer fra Debatt