Debatt

Ta knekken på bokhandlene!

e-bøker

Stadig flere presumptivt oppegående bokfolk anbefaler å hoppe bukk over bokhandelen for å finne snarveien til e-bokhimmelen. Jeg mener det eventuelt vil bli en fatal omvei.

I Morgenbladets leder for 14 dager siden regner Alf van der Hagen e-bokøkonomi på baksiden av servietten og finner det «hårreisende at bokhandlerne, som vil bli overflødige i e-bokalderen, fortsatt skal ha en tredjedel av en kake de ikke lenger er med på å bake». Forfatterne skal ha en større del av kaka i stedet, mener Hagen, og begår slik en av de eldste regnefeilene i økonomiboken: Uten formidlingsjobben som gjøres i bokhandel og bibliotek (for de skal vel også ut?) vil bokkaka bli betydelig mindre. Da hjelper det lite om forfatterne får en større del.

La meg minne om at Amazon så lenge de var de facto monopolister på e-bok tok hele 65 prosent av inntektene. Først da Apple kom på banen og mente at 30 prosent var «a good cut for very little work», så Amazon seg tvunget til å legge om. Nå tilbyr også de distribusjon for 30 prosent, men tvinger samtidig forlagene til å sette en kunstig lav pris på bøkene, grovt regnet en tredjedel av papirbokprisen på nye bestselgertitler.

Kodeordet i Apples regnestykke er selvsagt «very little work»: Dette er en e-bokprising som verken forlagene eller forfatterne kan leve av, med mindre formidlingsjobben er gjort gjennom tradisjonelle kanaler, og pengene allerede er tjent på papirbøkene. Den blodige priskrigen vi nå ser mellom de tre amerikanske A-ene (Apple, Amazon og Googles Android), baserer seg fullstendig på å utkonkurrere den etablerte bokbransjen og kjøpe seg markedsandeler ved å trekke kundene bort fra papirbok og over til e-bok.

I Klassekampen 3. august synger småforlegger Ivar Tronsmo det samme refrenget og anbefaler de store forlagene «å ta knekken på bokhandelkjedene de selv eier». Dette er ifølge ham den eneste måten å unngå at de tre A-ene overtar på. Jeg mener tvert imot at det vil være den sikreste måten å ødelegge den norske bokøkonomien på. På kort sikt vil det kunne gi leserne svært lave priser på noen få, store bestselgere. Men når bokhandlene er lagt ned og bibliotekene stengt, vil vi måtte bygge et nytt formidlingssystem fra bunnen av og skru prisene opp igjen.

Sannsynligvis vil vi da våkne opp igjen med omtrent like mange bokhandelkjeder i Norge som i dag, med den forskjellen at de alle er 100 ganger så store, har hovedkontor i Silicon Valley og navn som begynner på A. Hvor stor den norske bokkaka vil kunne bli da, tør jeg ikke spekulere på, men jeg kan love at den blir mindre enn i dag.

Det er fullt mulig å konstruere forretningsmodeller som sikrer at e-bøkene blir billige, men da må de på en eller annen måte bindes til papirbøkene slik at det oppstår en symbiose mellom de to utgavene, i stedet for at e-boken snylter på papirboken.

Hvorfor i all verden har folk i det hele tatt fått for seg at den fantastiske papirboken bør forsvinne? «Når bokhandelen er borte, vil Amazon måtte åpne showroom for bøkene sine,» sa den erfarne engelske forleggeren Alison Beaverstock nylig. Jeg tror hun har rett. Og mer enn det: I en verden hvor folk kjøper vann på flaske, hvorfor skal de ikke fortsette å ønske seg bøker på papir?

Bjarne Buset

Informasjonssjef i Gyldendal Norsk Forlag

Mer fra Debatt