Debatt

Er Erna Solberg enig?

Forsvaret

To dager etter at Høyre-leder Erna Solberg manet til kamp mot byråkraters makt over folkevalgte organer, stiller Høyres forsvarspolitiske talsmann Ivar Kristiansen seg på denne maktens side, i svar til meg, «Intet nytt fra John Berg», i Morgenbladet 7. mai. Kristiansen vet bedre når han polemiserer om «et sammensurium av gamle standpunkter». Som resten av Stortingets utenriks- og forsvarskomité mottar han nemlig en uavhengig artikkelserie, Offisersbladet (Befalets fellesorganisasjon) ved redaktør Einar Holst Clausen. Følgelig vet han at alt jeg skriver bygger på internasjonale kilder, for en stor del offentlige dokumenter. Ofte informasjon som makten her hjemme helst vil unndra offentligheten.

Det er maktens skjulte imperiebyggere Kristiansen tjener med flosklene om «kjepphester» og så videre. Er Erna Solberg enig i at den skjulte makten må få styre kampflysaken, og at opinionen må forskånes for fakta? Er hun enig i at imperiebyggerne ikke må etterprøves når de hevder at svenske Gripen over levetiden blir 20–30 milliarder dyrere enn USAs F-35 JSF, mens internasjonale kilder viser at Gripen blir 100 milliarder billigere? Er det bare for kommunesektorens del at sentralisert byråkratisk makt og skjult imperiebygging skal bekjempes, for der har Høyre stemmer å hente?

Til Kristiansens påstand om at kun F-35 JSF klarer våre operative krav: Hvilke krav, siden Norge er eneste land utenom USA som ikke kan bruke et annet kampfly?

Jeg har to utfordringer til Høyre: Høyre-medlemmer og andre med interesse for Forsvaret, for Kristiansens vederheftighet og for Høyres omsorg for folkestyret, er velkomne på mailinglisten for ovennevnte artikkelserie. Meld inn mailadresse til holst.clausen@bfo.no. Og, jeg møter når som helst Kristiansen, hans komitéleder og partifelle Ine Marie Eriksen Søreide, og gjerne Erna Solberg og andre med sentral innflytelse på Høyres forsvarspolitikk, til debattmøte i Oslo, for Høyre-medlemmer eller i åpent forum. Hvis Høyre tør.

John Berg

Forsvarsanalytiker

Mer fra Debatt