Debatt

Jødearrestasjonene i 1942

Rød

I forbindelse med 9. april-refleksjonene har Morgenbladet en liten artikkel der man omtaler Victor Lind og hans statue av Knut Rød, politiinspektøren som foresto arrestasjonen av de norske jødene høsten 1942.

Denne hendelse har jo vært diskutert lenge, og mange er uenige i den frikjennelse som Rød fikk ved saken mot ham etter krigen. Noen mener at saken reflekterer en underliggende antisemittisme i det norske folk, i alle fall i 1942.

Men man må her ikke glemme at jøde-arrestasjonene ikke var de første massearrestasjonene som ble foretatt av ikke-nazistiske politifolk under krigen, og vel ikke skilte seg ut fra disse arrestasjonene.

I mars 1942 ble omkring 1000 norske lærere i ulike skoler arrestert. Jeg har selv sterke erindringer om det. Min far foresto en liten skole ved Grimstad, og 20. mars kl. 06.00 banket det hardt på døra. Det var lensmannsbetjenten som kom og arresterte far. Lensmannsbetjenten hadde leid vår nabo, en bonde, som kom med hest og slede og førte far av sted til arresten. Far og de andre skolefolkene fra massearrestasjonene ble etter hvert sendt på tvangsarbeid til Kirkenes der de drev med lossing av krigsmateriell på kaia, inntil de ble sendt hjem seint på høsten.

Mitt poeng her er at både lensmannsbetjenten og bonden som bidro med transport, var våre naboer, og slett ikke nazister. At lensmannsbetjenten gjorde det han gjorde, mislikte vi nok, men hatet, raseriet, ble ikke rettet mot ham, men mot okkupasjonsmakten.

Det virker på meg som om det som skjedde ved utførelsen av jødearrestasjonene, var en videreføring av den praksis man slik allerede hadde etablert. Jeg har imidlertid en erindring om at holdningen til politiets oppførsel endret seg i løpet av krigsårene, slik at det seinere ble mindre toleranse for slik assistanse til okkupasjonsmakten som de nevnte hendelsene innebar.

Et annet forhold som jeg med interesse har registrert gjennom mange år, er at man nå gjerne betrakter nazistene som motstanderne under krigen. Men basert på min erindring vil jeg hevde at det var okkupasjonsmakten hatet den gang i hovedsak var rettet mot. Etter krigen er hatet gradvis glidd over på det mer abstrakte begrep nazismen. Det har jo vært bra for så vidt som det har gjort forsoningen med tyskerne lettere. Men historikere som studerer krigen og skal forstå folks reaksjoner, bør huske dette forholdet.

Torbjørn Helle

Trondheim

Mer fra Debatt