Debatt

Biologiske menneskerettigheter

Donorbarn

Stortingsrepresentanten som går inn for assistert befruktning for enslige kvinner for å unngå at disse diskrimineres, Gunn Karin Gjul (Ap), blir intervjuet i Morgenbladet 5. februar, slik:

«– Blir enslige menn uten mulighet til reproduksjon også diskriminert?

– I den grad det er snakk om diskriminering her, er det biologien og ikke loven som diskriminerer.»

Uttalelsen kan virke overraskende fra et parti som ellers arbeider for å redusere konsekvensene av de naturgitte begrensningene som biologien setter. Uttalelsen har likevel god støtte i evolusjonen. For kvinner har de seneste hundre tusen årene, kanskje opp mot en million år, hatt et bevisst forhold til det at de faktisk bringer frem et nytt menneske. Dette må nødvendigvis sette sine genetiske spor i det enkelte individet, og logisk resultere i at dagens kvinner i større grad enn menn føler et savn ved ikke å få eget avkom, nær sagt som en blind dyrisk impuls. Den aktuelle debatten i Morgenbladet synes å bekrefte dette. Også retten tar farge av menneskets utvikling. Dermed er det naturlig å gi enslige kvinner en slik håndsrekning. Eggdonasjon til fordel for enslige menn er dessuten mye vanskeligere og dyrere å gjennomføre i praksis.

Gjuls forslag vil sannsynligvis vinne frem, samt mot Gjuls vilje etter hvert også omfatte eggdonasjon. Men når en slik utvikling er i vente, bør Norge allerede nå arbeide aktivt for internasjonale overenskomster som kan motvirke anonyme opphav: Konvensjoner som sikrer et menneske den menneskeretten det er å få vite hvilke biologiske slektninger det har og er genetisk påvirket av: altså få vite hvilken mann eller kvinne som er donor. Det skader ikke om en slik konvensjon også omfatter rett til sæddonasjon og kanskje også eggdonasjon. For det vil bare være en formalisering av en situasjon vi allerede har, og som ikke lar seg reversere. Det overgrepet anonymitet innebærer, er det imidlertid mulig å motvirke.

Roald Martinussen

Førsteamanuensis i juss, Universitetet i Stavanger

Mer fra Debatt