Debatt

Med buksene nede

Klima

I Morgenbladet 8. januar har Tove Gravdal en interessant artikkel under overskriften «Tillit ved nullpunktet». Hun tar opp Norsk Polarinstitutts rolle i Gahr Støre og Al Gores mediepåfunn før København-møtet. Som hun sier, det gikk visst litt fort for seg. Man brukte bilder av polarisen fra 2007, mens man allerede i 2009 kunne registrere en stor økning i isdekket. Jeg tror hennes analyse av årsaken til Polarinstituttets medvirkning er korrekt.

Men hvordan ble den 90 siders fantastiske rapporten mottatt i København? Det tror jeg vil interessere Morgenbladets lesere. Al Gore fremførte det felles budskapet med bravur på møtet i København, og ble omgående tatt i fusk. Han siterte blant andre dr. Wieslav Maslowski som sannhetsvitne for påstanden, basert på «helt ferske forskningsresultater» om at: det er 75 prosent sjanse for at hele Nordpolen vil være isfri om fem til syv år. Det ville seg slik at klimatologen dr. Maslowski var til stede i salen, og straks protesterte. Han kunne ikke skjønne hvordan man hadde kommet frem til slike tall. Han ville aldri prøve å anslå sannsynlighet på en slik eksakt måte, sa han.

Al Gore’s stab «forklarte» så at uttalelsen skulle ha falt i en samtale for mange år siden mellom Al Gore og Maslowski!? Denne episoden setter jo et stort spørsmålstegn ved hele rapporten, og levner liten ære til Norge og Polarinstituttet. Al Gore er kompromittert fra før.

Svenn Korseth sr.

Styreleder Klimarealistene

Mer fra Debatt