Annonse
04:00 - 29. januar 2010

Kjønnsbasert forskjellsbehandling

Annonse

Donorbarn

Morgenbladets tematisering av donorsæd og farskap føyer seg pent inn i rekken av medieoppslag som overser det aller mest problematiske med prøverørsbehandlingen i Norge i dag: den grove kjønnsdiskrimineringen. Det er, og har lenge vært, lov til å bruke donorsperm om mannen er infertil. Egg er det derimot forbudt å donere. Dette betyr at om det er noe galt med mannen, så får paret behandling på det offentliges bekostning. Om kvinnen har en tilstand som gjør at hun ikke har god nok eggkvalitet, er paret dømt til å leve livet som barnløse, gjennomgå en svært krevende adopsjonsprosess eller, for de best stilte, kjøpe seg dyr behandling i utlandet på egen bekostning. Eggdonasjon er tillatt i Sverige, Danmark og Finland. I april 2009 uttalte overlege Knut Hordnes til BT at «[d]et er ingen medisinske grunner til at eggdonasjon ikke kan sidestilles med andre former for assistert befruktning». Det er åpenbart at det er kulturelle begrunnelser bak forbudet, og det er i aller høyeste grad på tide å vurdere om ikke disse er i strid med likestillingsloven.

Eva Kahrs Prøverørsmor

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Bli abonnent
Annonse

Mer fra Debatt