Debatt

Venstre: for å feie opp etter Frp

Venstre

For meg har Venstre vært eneste tenkbare alternativ ved alle valg (i år har jeg blitt 70) – og kanskje spesielt i de periodene partiet har slitt mest med oppslutningen. Venstre skal være radikalt «i midten» og tillate refleksjoner og kompromisser. Skvis, kanskje. Og det skal være høyt under taket. Samle de gode synspunktene og formulere synteser, det er Venstres vis. Meningspolarisering er en ulykke på alle områder der en god middelvei kan være beste svar. Venstre bør rendyrke evnen til å lytte til andres argumenter – ikke bare sine egne.

Eksempler finnes overalt, ikke bare i valgkampen (O gru, jeg hører Stoltenbergs plate med hakk, om og om igjen: «heller omsorg enn skattelettelse til de rikeste»). Et nesten for godt eksempel på slitsom polarisering er kampen om hvorvidt «private» skal få slippe til i produksjon av offentlig garanterte tjenester. Det er ikke umulig at friskoler kan komme med friske, nye løsninger og innspill. Befordre en positiv utvikling. Sjekk med Nacka i Sverige der sjekker (innbyggerne får tildelt sjekker som de selv kan velge om de vil bruke på private eller offentlige tjenester, red.anm.) har vært en kjempesuksess i 20 år.

Jeg foreslår at Venstre inviterer til samarbeid (sammenslåing) med Miljøpartiet De Grønne, som utmerket seg med et interessant program og gode skriftlige innlegg i valgkampen. Med en rimelig andel av de grønnes stemmer ville Venstre svevd over sperregrensen. I tillegg vil jeg at Venstre skal ta mye større og mye mer markerte initiativ for å løfte norsk forskning til et nivå hvor vi bidrar, ikke bare trekker på de store (USA). Det er heller ikke noe i veien for å benytte norske ressurser (penger) til å stimulere internasjonal forskning. Jeg ønsker meg dristige, nye prioriteringer. Husk: «skru minst to knepp» – ellers vil du aldri forstå hva som skjedde.

Vi trenger et godt Venstre, ikke bare for å feie opp etter Frp – selv om det fortsatt vil være en hovedoppgave.

Terje Lund

Nittedal Venstre (en av ytterst få tilhengere av kjernekraft i Venstre – samt en CO2-skeptiker)

Mer fra Debatt