Debatt

Vant til å demonstrere?

Fritt Ord

Frank Rossavik skriver den 8. mai at mye er tapt for «homobevegelsen».

Det blir for meg et paradoks hvordan undertegnede automatisk av Rossavik regnes som en del av et slags koordinert homonettverk uten evne til selvstendig refleksjon. Det blir nesten på nivå med at Monsen nevnte undertegnede i samme åndedrag som Stein Lillevolden i Tabloid som «mennesker som er vant til å demonstrere».

Jeg synes at Monsens hovedanliggende, nemlig rett til å kjenne biologisk opphav, er viktig, og det har jeg også uttrykt offentlig. Jeg har også i mange år vært opptatt av at homofile i likhet med andre minoritetsgrupper må være påpasselige med ikke å drive minoritetsstress og innta offerrollen i tide og utide all den tid det kan slå negativt ut og gjøre mer skade enn gavn.

Det var for eksempel grunnen til at jeg tok avstand fra LLHs utspill hvor man ba om at Fritt Ords styre skulle avsettes, samtidig som min begrunnelse for å kritisere Fritt Ord var begrunnelsen som ble valgt for å tildele Nina Karin Monsen Fritt Ords pris, ikke hennes soleklare rett til å ytre seg som hun vil eller Fritt Ords rett til å velge sine prisvinnere.

Fritt Ord har tidligere implisitt ment at for eksempel David Irvings synspunkter er for problematiske, mens det ikke finnes grenser for hva man vil belønne når det kommer til uttalelser knyttet til homofile. Å påpeke dette er visstnok bare «føleri» og det er kritikkverdig intoleranse å ta til motmæle ved hjelp av ytringsfriheten.

Jeg tror imidlertid det kan være en intellektuell og akademisk viktig oppgave for Rossavik å forklare forskjellen i Fritt Ords reaksjon og ulike handlemønstre i disse sakene som alle handlet om ytringsfrihet, men hvor man la ulike terskler til grunn.

Det kan jo være slik at ulike former for negative budskap overfor en gruppe vekker sterkere følelser hos noen enn overgrep og trakassering av andre grupper og at den akademiske diskursen på grunn av det ulike følelsesmessige engasjementet virker noe ulik.

Og at en del som har praktisk erfaring med mobbing og trakassering tillater seg å påpeke denne forskjellen.

André Oktay Dahl

Stortingsrepresentant (H)

Mer fra Debatt