Annonse
04:00 - 24. april 2009

Svar til Ida I. Bergstrøm

Annonse

Abort

Du har nok tatt et liv, Ida. Men har du drept noen?

Først av alt må jeg si du er tøff som har tatt et valg, og at du står for det i ettertid.

Dernest at jeg er uenig med deg i at å ta abort «er en følge av å ha hatt sex for å ha sex, ikke for å bli gravid», noe som for meg leses som at abort kan likestilles med p-piller og andre prevensjonsmetoder.

Men hovedanliggendet mitt her har ingenting med det å gjøre. Jeg mener en kvinnes, eller et pars, rett til å velge abort istedenfor å bære frem et barn, bør være udiskutabel, men at dette, som alle andre valg, har konsekvenser. Og konsekvensene i ditt tilfelle er tydeligvis at «samfunnet» mener at du burde skamme deg.

Vel, jeg er ingen ekspert på dette. Men for meg høres dette mer ut som en projisering av din egen samvittighet. Altså at du, som menneske, som kvinne, og som vordende mor, har noen verdier i deg som forteller deg at dette var galt.

Etter min oppfatning er nettopp samvittigheten den eneste egenskapen som kan kalles menneskelig. Og den kan plage et menneske hele livet. Fordi vi tar valg som strider mot våre egne verdier, kommer følelsesapparatet helt naturlig i opprør. Dessverre må vi ofte gjøre det, og jeg tror du har valgt det som var riktig for deg, det minste av to onder.

Selv har jeg tatt livet av både fisk og høns med mine egne hender. Og jeg er helt overbevist om at de har hatt en mer utviklet bevissthet enn det livet du har tatt. For det livet har etter alt å dømme ikke hatt noen bevissthet overhodet. Dermed, Ida, har du i hvert fall ikke drept noen. Men du har tatt et liv.

Erling Jøssang

Masterstudent

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Bli abonnent
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Debatt