Debatt

Kvinner og barn går først i livbåtene

Mannsdebatt

«Mannsspørsmål er kommet på dagsordenen i Norge, men de er ofte begrenset til pappapermisjon,» skriver sosialantropolog Long Litt Woon i Morgenbladets serie om 00-tallet. Ja, pluss at det er blitt politisk ukorrekt å være mann.

Hva er da dypest sett mannsadferd? Hvis spørsmålet gjaldt hvilken som helst annen art på jord, enn homo sapiens, ville man gått til urformen. Den som ønsker å forstå hunden, ser selvfølgelig på stamfaren – som er ulven. Siden det helt til vår tid har eksistert, og fortsatt eksisterer, stammesamfunn som lever slik homo sapiens gjorde fra tidenes morgen, burde det være kurant å fastslå hva som er typisk mannsadferd. Mannens hovedoppgave, enten det er i regnskogen, eller oppe i isen, har vært å skaffe mat, samt beskytte det samfunnet han lever i mot rovdyr og fiendtlige stammer.

Det er krevende å fø frem et menneskebarn. Mannen ble ganske enkelt slik han måtte bli, for at arten homo sapiens skulle overleve. Evolusjonen er så klokt innrettet at det en art er nødt til å gjøre for å overleve, det liker den å gjøre. Uten seksualdrift ble det trolig lite forplantning. Det å forsørge og beskytte seg og sine, er nedfelt i mannes gener. Og det bør man være glad for.

Men i 2009 er den opprinnelige mannsadferd ikke lenger påkrevet. Vi bør altså konvertere til en mannstype som kvinnen rent praktisk har behov for. Feminister av begge kjønn boltrer seg i mannsforakt. Aftenposten kårer Jan Thomas til «mann av vår tid». Den androgyne mannen er et forbilde å strekke seg etter. Vel, så sent som i 1940-45 var det ikke fullt så latterlig å være mann med stor M. Og det kan komme tider igjen, da kvinner trenger menn til annet enn å ta oppvasken og trille barnevogner.

Genene forandrer seg ikke like raskt som teknikken. For den som vil se, så er det ikke vanskelig å forstå at menns identitet og selvrespekt fremdeles er knyttet til det å kunne forsørge og beskytte sin familie. På mange måter er den europeiske mannen historien om mannen som ble så lur at han lurte seg selv. Han ble så god til å skape tekniske løsninger at han gjorde seg selv overflødig. Samtidig skapte han den til alle tiders beste kultur for kvinner. Hvis vi skal tro den Global Gender Gap-rapporten som Litt Woon nevner.

Delvis med loven i hånd har kvinner banet seg vei til alle mannsarenaer. Uten å gi tapt på noe særlig. Enda er de slett ikke fornøyde. I vårt samfunn blir egne barn sett på som den største av alle verdier, ja selve livets mål og mening. En kvinne trenger ikke lenger knytte til seg en mann for å få egne barn. Mannen er derimot dårligere stilt enn han noensinne har vært på dette området. Uten at dette blir saldert i kjønnsregnskapet.

Det er åpenbart vanskelig for kvinner å forstå den frustrasjon mange menn føler i en kultur som håner og nedvurderer de egenskapene som en gang var vitale for artens overlevelse. Det skal i dag være teknisk mulig å konstruere en livmor. Det kunne være interessant å stille følgende spørsmål: Om den dagen kommer da en mann kan kjøpe seg ei livmor på Elkjøp, skaffe egg på internett, og produsere egne barn – hva vil kvinner tenke og føle i den sammenhengen? Ville de si «Gud så deilig, nå slipper vi det maset»? Eller ville de føle seg noe redusert? Jeg bare spør, for det er sjelden man får et gløtt inn i hvordan kvinner egentlig tenker og føler – bak politisk korrekte fraser. Men det hender. I sin nylig utgitte dagbok undrer den jødiske flyktningpiken Ruth Maier på om det er urkvinnen i henne som gjør at hun føler seg tiltrukket av «seierherrens soldater i uniform».

Det er kanskje ikke rasjonelt i dagens samfunn. Men for egen del ville jeg aldri kunne følt meg som en mann om jeg gikk hjemme og skiftet bleier mens mine barns mamma kjørte tanks i Afghanistan. Det strider rett og slett mot alle nedarvede instinkter. Kan en mann fortsatt være mann om han mister sin identitet og sin selvfølelse? Og er kvinner egentlig tjent med en mann som ikke føler seg som en mann?

Det er spørsmålet dagens kvinner bør stille seg.

Kai H. Nielsen

Tidligere sjømann som lærte at kvinner og barn skulle gå først i livbåten

Mer fra Debatt