Debatt

Kjære politiske motstander Abid Raja

Dialog

Du inviterte meg til debatt på Litteraturhuset om likestilling i minoritetsmiljøene. I dette forumet er du nøytral ordstyrer og vil diskutere vanskelige spørsmål i dialogens ånd. Det er en god målsetting. Men fra å lede dialogen på søndag går du rett over i rollen som min politiske motstander dagen etter. Det er realt nok, vi er begge stortingskandidater for Akershus og konkurrerer om de samme velgerne. Men det blir litt underlig når du ikke selv stiller til debatt i ditt eget dialogforum, men isteden tar på deg rollen som overdommer og angriper min opptreden dagen etter.

Du skriver i Morgenbladet at jeg snakket om «seksuell frigjøring» på møtet ditt og at det passet dårlig inn i dialogen. Du fremstiller meg nærmest som om jeg skulle ha gått Cupidoredaktøren i næringa i frivole utsagn på Litteraturhuset. Jeg synes det er underlig at du som ordstyrer velger å vrenge på mine uttalelser fra en sammenheng du selv hevder skal fremme dialog.

Det som skapte mye rabalder på dialogmøtet ditt var mitt utsagn om at jenter på nitten år i Norge må få lov til å overnatte hos kjæresten sin uten å oppleve sosiale sanksjoner fra fedre, fettere og brødre. Det var flere menn i salen som ble veldig sinte på meg for det, og Usman Rana hevdet at jeg var for fri sex og at ingen jenter med minoritetsbakgrunn ville høre på meg.

I avisen dagen etter var det noen som sa at jeg provoserte. Spørsmålet om det er lov for myndige jenter å overnatte hos kjæresten sin er ikke tilfeldig valgt fra min side. Det var i tråd med spørsmål forskerne i en svensk undersøkelse brukte for å undersøke ulike grader av æresrelatert kontroll i svenske minoritetsmiljøer i Stockholm. Spørsmålet klassifiserer en form for streng kontroll av familiens jenter.

Spørsmålet om det er akseptert at en nitten år gammel jente skal få overnatte hos kjæresten sin uten å bli utsatt for sosiale sanksjoner fra familien går rett inn i kjernen av de vanskelige spørsmålene i minoritetsmiljøer i Norge i dag, slik det gjorde i Norge noen tiår tilbake. Blir fars ære ødelagt hvis en voksen datter bestemmer over sin egen seksualitet? Bringer hun skam over brødre og fettere hvis hun ikke er ærbar når hun gifter seg? Mange jenter med minoritetsbakgrunn ønsker å vente til de gifter seg på samme måte som en del norske jenter ønsker dette, men familiens evne til å leve med et annet valg fra jentas side settes på prøve hvis hun velger annerledes.

Det er i dette spørsmålet jeg mener at Abid Raja er uklar. I en tv-debatt dagen etter dialogmøtet sier han at alle over atten år selvfølgelig må få bestemme over seg selv, når jeg spør om det er greit at nittenåringen skal få lov til å overnatte hos kjæresten sin. Likevel kaller han meg etnosentrisk fordi jeg dristet meg til å si det samme på hans eget dialogmøte dagen før.

På tv henviser Raja også til en avissuttalelse fra en kvinnelig psykolog som mener at mitt eksempel om nittenåringen viser at jeg er både bombastisk, kompromissløs og ekstremistisk. Den kvinnelige psykologen han viser til for virkelig å understreke hvor lite jeg forstår om minoritetsjenter er ingen hvem som helst. Hun er gift med Abid Raja, og skriver av og til leserinnlegg sammen med ham: Enten er de to grunnleggende uenige eller så snakker Abid Raja med to tunger.

Det er mulig det er for langt å si rett ut til voksne fedre i noen minoritetsmiljøer på foreldremøte at døtrene deres må få lov til å ha kjæreste hvis de vil, men jeg trodde dialogmøtet var stedet for å ta de vanskelige spørsmålene. Til Rajas dialog blir jeg neppe invitert igjen. Spørsmålet som jeg hentet fra den svenske forskningsrapporten gikk over langt over Rajas grense for hvordan en dialog skal arte seg. I Morgenbladet skriver du at «Anniken Huitfeldt bare skuffet» i debatten på Litteraturhuset. Synd at du og jeg ikke møttes som vanlige politiske motstandere på Litteraturhuset som stiller til valg for hvert vårt parti i Akershus. Men det er vel mer behagelig å gå rundt med mikrofon i salen og slippe å svare på de vanskelige spørsmålene selv. Det skal jo litt til å samle stemmer fra både de mest konservative og de mest verdiliberale velgerne i Akershus.

Anniken Huitfeldt

Barne- og likestillingsminister, Ap

Mer fra Debatt