Annonse
04:00 - 23. oktober 2009

Hva er verst?

Annonse

Cannabis

I forrige nummer av Morgenbladet argumenterte jeg for at politikken på cannabisfeltet er feilslått, og at vi bør vurdere legalisering. Den nye lederen i justiskomiteen, Per Sandberg fra Fremskrittspartiet, sier:

– Skulle vi legalisere mord også, fordi det er så mange av dem?

Jeg smilte litt, men tenkte så: Han er tross alt leder av justiskomiteen. Han bør svare på hvordan han bedømmer alvoret i ulike lovovertredelser.

Per Sandberg er selv straffedømt for vold. Ifølge dommen skallet han ned en mann og ga ham flere knyttneveslag i ansiktet. Mange studier viser at folk flest har forståelse for kriminalitet som utøves av dem selv og personer de kjenner, og nøler med å kreve høye strafferammer. Kanskje har Sandberg hatt lite kontakt med folk som røyker hasj. På den annen side bør en justispolitiker kunne reflektere mer allment over slike saksforhold. Derfor spør jeg: Hvordan bedømmer du disse to lovbruddene: (a) vold mot en asylsøker, (b) bruk og besittelse av cannabis? Hvilke straffereaksjoner er rimelige?

Willy Pedersen

Professor i sosiologi, Universitetet i Oslo

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Bli abonnent
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Debatt