Debatt

Teknologiskrekk?

Digitalisering

For en underlig holdning til filmmakervertøy Ulrik Eriksens anmeldelse av James Camerons Avatar har. Det at et av verktøyene som filmskapere bruker nå er utvidet eller forbedret, skal forårsake filmens død? Helt ulogisk. En film står og faller på fortellerevnen og historiens kvaliteter. Verktøyet er staffasje. Denne filmen må gjerne få en Oscar for beste spesialeffekter, men om filmen er interessant å se om ti år avhenger av historien og regissørens fortellerevne.

Skulle vi miste «noe essensielt når nærmest ingenting har en direkte sammenheng med virkeligheten»? Men Eriksen skriver også: «Omtrent alt menneskeheten har gjort galt de siste 400 år får sitt pass påskrevet». Snakker han om samme film? Eller strider heldigitaliseringen mot hans oppfatning av hvordan en ekte film skal lages. Trodde han det skulle være en dokumentar?

Selvfølgelig kan en talentløs regissør lage en dårlig film med de forbedrede verktøyene. Det lages mye dårlig med de gamle verktøyene, også. Men vi velger film etter kvaliteten på filmen, ikke hvilken produsent som fabrikkerte kameralinsen – eller hvilket firma som laget programvaren for virtuell virkelighet. Som sagt, en underlig innstilling til filmmakerverktøy. Eller er det ganske enkelt teknologiskrekk?

Alf Bjørn Hustoft

Fetsund

Mer fra Debatt