04:00 - 09. oktober 2009

Kutt ut, Raja!

Slanking

Nå avgåtte spaltist i Morgenbladet, Abid Q. Raja, får fritt spillerom i sin siste baksidekommentar (25. september), til å skrive om ting han ikke har greie på. Det er vanligvis ikke noe stort problem at Raja synser om politikk ut fra egne erfaringer. Det er verre når Raja skal generalisere ut fra kostholdsmyter og egen slanking.

Jeg vil likevel si gratulerer til Raja med å gå ned over 20 kg. Det er alltid imponerende med slike livsstilsendringer. Dessverre gjør ikke det rådene noe bedre.

Den åpenbare årsaken til at Raja har gått ned i vekt er det enkle forholdet mellom antall forbrente og antall inntatte kalorier. Med økt forbrenning (økt trening) og redusert inntak av mat (mindre poteter, pasta, ris og brød), så går man ned i vekt. Men i stedet for å anbefale folk å spise mindre og trene mer, så kommer Raja med masse udokumentert tull, som mest fungerer som dårlig reklame for Rajas indremedisinerkompis.

For skal du ned i vekt, er det ikke av betydning om du drikker brus med kunstig sukker. Inneholder ikke maten eller drikken kalorier, vil du ikke legge på deg av det. Det er heller ikke av betydning om du spiser matvarer med høy glykemisk indeks. Er du frisk (det vil si at du ikke er diabetiker) og du spiser sunne matvarer som grovt brød, pasta, poteter og ris, har det ingen effekt på fettlagring eller fettforbrenning om de er av høy eller lav glykemisk indeks (Obesity reviews 2006, 7.2 og The American Journal of Clinical Nutrition 2004, 80.2).

Ellers anbefaler Raja at man ikke skal spise etter tre timer før man legger seg. Hva med å anbefale å ikke spise mat seks timer midt på dagen i stedet? For om du spiser stor frokost eller stor kveldsmat, er irrelevant for vektnedgang (The Journal of Nutrition 1997, 127.1, Obesity 2005, 13).

For å oppsummere: Det er bare hvor mange kalorier du inntar i løpet av en dag, uavhengig av når du spiser og hvilken glykemisk indeks karbohydratene måtte ha, som avgjør om du går opp eller ned i vekt. Som Raja sier, «sunnere kosthold og trening gir en stor helsegevinst».

Hør heller på rådene til Kaare Norum. Det er nok nordmenn som er forvirret over vanskelige slanketips. Raja bidrar ikke til mindre forvirring.

Aksel Braanen Sterri

Student, Universitetet i Oslo

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Les Morgenbladet digitalt i 10 uker for 10 kr. Bli abonnent
Annonse

Toje leser De helliges leir mest som et oppgjør med selvforaktende idealister. Dette er ganske utrolig.
DAB er kringkasting akkurat som FM, og må ikke forveksles med internettradio.
At noen så kaller meg terrorist, kan jeg leve med, selv om det ikke er sant.
«Nasjonalmuseet avhender ikke kunst, som private samlere.Vårt forvaltningsoppdrag strekker seg langt inn i fremtiden.»
«Frykten for at Norge skal være utsatt for feilinformasjon og løgner i russiske medier er overdrevet.»
«For å utkonkurrere den tradisjonelle vevevirksomheten på 17–1800-tallet, så måtte det en mekanisk vevstol til.»
«Det å angripe sin egen befolkning med illegale våpen og beleire sivile områder, slik som i Madaya, er krigsforbrytelser.»
«Samfunnet frarøves en viktig kontrollmulighet for å avverge justismord.»
Hvor har vi støtt på en slik retorikk før? Om jeg ikke husker feil, var det i George Orwells roman 1984.
«LCP burde i prinsippet gjelde alle gamle skrøpelige i hjem eller sykehjem.»
Vi føyer oss lydig til de politiske og sosiale prosjektene lansert av de som kom før oss.