Debatt

Som havregryn?

Vikingskipene

Arne Emil Christensen ønsker 4. september å påpeke unøyaktigheter og feil i min kronikk om flytting av vikingskipene den 28. august. Jeg mener skipene er solide nok til å flyttes, Christensen er uenig. Langsgående støtter finnes ikke, skriver han, så la meg bli mer presis: de nye støttene følger skrogets fasong. Og fra min formulering «skipene står på egen kjøl», har Christensen hengt seg opp i ordet «egen», som han tolker som delene av kjølen av originaltre (som ifølge ham tar minimal belastning), mens jeg tenker på kjølen skipet faktisk står på og som er en integrert del av skipet.

Men vekt lar seg jo ikke trylle bort ved ordkløveri. Hvert skip veier mange tonn. De ville ikke tålt å stå som de gjør hvis de ikke var solide. Hvor solid kan enhver få innblikk i ved å lese Veritas-rapporten «Styrkeanalyse av Osebergskipet» på www.khm.uio.no/bjorvika/.

Tiltakene som ble gjort for de alunkonserverte gjenstandene etter at Christensen gikk av kom i grevens tid! På sikt jobber en kjemiker med å supplere støttene. Nå flyttes de delene av samlingen som ikke er stilt ut, inklusive skjøre alunkonserverte gjenstander, til en annen del av byen. Der blir de oppbevart under langt tryggere forhold.

Og jo da: Det er fullt mulig å klimatisere Vikingskipshuset. Akkurat som det er fullt mulig å flytte vikingskipene. Men mens vikingskipene lar seg pakke ut til optimale forhold etter en flytting, vil utbedringene av Vikingskipshuset alltid ha karakter av å «få til på tross av». «På tross av»-listen er lang og krever i enkelte tilfeller radikale endringer av interiøret. Rapporten som Christensen henviser til fastslår: «.. sikkerhet for skipene er det vanskeligste å forbedre.»

Christensens angrep, med smededikt!, på Kulturhistorisk museums direktør Egil Mikkelsen er urimelig. Mikkelsen har hele tiden insistert på at grundige undersøkelser skulle gjennomføres før en konkluderte om flytting. Mens angrepene fra Christensen har vært tette, har Mikkelsen tålmodig ventet på utredningenes resultater.

Smedediktets konklusjon om at skipenes treverk «har styrke som havregryn» er så langt fra virkeligheten at man kan undres på hvilken faglighet Christensens «miljø» baserer seg på.

PER Bjørn rekdal Seniorrådgiver, Kulturhistorisk museum

Mer fra Debatt