Debatt

Ok, så skrev jeg en hyllest til Michael Jackson

00-tallet

Hei Einar I. Lohne, takk for respons på min artikkel i Morgenbladet 17. juli. Du skriver at jeg oppgir å skildre 00-tallet og heller velger å skrive en hyllest til Michael Jackson. Ok, så skrev jeg en hyllest til Michael Jackson, han fortjener alle hyllester han kan få, men det jeg samtidig prøvde var å opprette en sammenheng mellom det at Michael Jackson døde og det jeg opplever som typisk for 00-tallet, og som jeg hater med 00-tallet: den lukkingen omkring «virkeligheten» som har funnet sted i dette tiåret – og som det megetsigende «hø-høet» jeg nevnte var et helt uttalt eksempel på.

På 1990-tallet var det veldig populært å kritisere virkeligheten. På 00-tallet var det ikke det lenger. Folk ble mindre opptatt av teori og mer opptatt av politikk. Kulturdebattene sluttet å handle om hvorvidt gulfkrigen virkelig hadde funnet sted (etter den avdøde og etter hvert latterliggjorte sosiologen Jean Baudrillard) og begynte å handle om hvem som spyttet på hvem på Aschehougs hagefest, og om stripping var mer legitimt om damene var feite.

Jeg skrev at Michael Jacksons død var et varslet mord på en mann som ble forfulgt og ødelagt fordi han valgte å overskride de fleste kategorier vi liker å organisere virkeligheten med. Svart/hvit, mann/kvinne, voksen/barn, men kanskje aller mest: natur og kultur.

Veien fra å overskride slike kategorier til å bli utstøtt for å ha forbrutt seg mot alt som er hellig, er dessverre ganske kort. I den klassiske tragedien snakket de om skjebnen. I dag snakker vi om virkeligheten. At det i det hele tatt finnes en sammenheng i folks hoder mellom Michael Jacksons operasjoner av nesa og de temmelig groteske anklagene mot ham, er den beste grunnen jeg kan tenke meg til å fortsette kampen mot enhver oppfatning av virkeligheten som noe større enn dem som befolker den. Av naturen som noe som ikke kan overskrides.

Selv ville nok Michael Jackson bare være i fred. Men skjebnen hans har, tragisk nok, gjort ham til en helgen i den kampen.

Jon Refsdal Moe

Skribent og påtroppende teatersjef ved Black Box Teater

Mer fra Debatt