Debatt

Stereotyp forståelse av prester

Avmakt

Morgenbladet kårer Norges ti minst mektige, og jeg går ut fra at Morgenbladet mener Den norske kirke når den lar prestene være representanter for Kirken. Prestene plasseres på tredjeplass i kåringen. Dette er helt ok. Teologisk betraktet kan det til og med sees som en riktig posisjon.

Noe annet er påstandene som kommer i juryens uttalelse. Prestene tror visst ikke lenger på budskapet sitt. De bare preker i medlidenhet med sognebarna. Dette er en, mildt sagt, spesiell påstand. Hvor har Morgenbladet dette fra?

I tillegg hevdes det at Kirken, ved prestene, taper enhver kamp som betyr noe for dem. Det nevnes temaer som abort, brennevin, ekteskapsinstitusjonen og homofili.

Problemet til Morgenbladet ligger i stereotypien som brukes. Selvsagt finnes det fellestrekk ved prestene i Den norske kirke. Prestene er alle høyt utdannet. De arbeider alle med viktige spørsmål innenfor tros- og samfunnsliv. De er i nær kontakt med mennesker i avgjørende faser av livet og de har alle en uverdig lav lønn.

Men prestene er like forskjellige som resten av medlemmene i Den norske kirke. Det finnes prester som er tilhengere av Statskirken, og prester som er mot. Det finnes prester som forsvarer dagens abortlovgiving, og prester som er imot. Noen fortviler over den nye ekteskapsloven, og noen gleder seg stort. Noen har kjempet i flere tiår for de homofiles rettigheter, noen like lenge mot. Disse uenighetene har skapt og skaper store debatter. Jeg trodde Morgenbladet hadde fått med seg det.

Poenget er ganske enkelt at bildet av presten må utvides. Jeg hadde forventet at Morgenbladet var en av de avisene som faktisk hadde litt større forståelse og kunnskap. For folk i Norge vet bedre. De vet at prester er forskjellige og tenker forskjellig. De vet samtidig at prestene er viktige – avmakt eller ei.

Det er i dag store utfordringer i rekrutteringen til presteyrket. Opp mot ti prosent av prestestillingene i Den norske kirke er ubesatt. Vikarsituasjonen er prekær. For å møte disse utfordringene trengs vilje, kunnskap og forståelse. Ikke flere tøysete stereotypier.

Jørgen Vik

Nestleder i Den norske kirkes presteforening

Mer fra Debatt