Debatt

Vi får ikke boken vi trenger!

Bokkassering

Tre opplevelser den første uken i juni lå til grunn for ergrelsen i artikkelen «Luftighetsdoktrinen», Morgenbladet 13. juni.

Jeg så bildene på flickr.com av kasseringen på Nesbyen bibliotek, ble interessert i kassering, fikk høre om en interessant debatt om magasinering av såkalt «massemateriale» i det svært gode arkeologitidsskriftet Primitive Tider, prøvde å finne Primitive Tider på det største folkebiblioteket i Oslo, fant det ikke, droppet tanken om å skrive om kassering i så vel museer som biblioteker, skulle reise til bedehusland for reportasje, måtte ha tak i predikanten Steinar Harilas bok Vekkelsesvind (Lunde forlag, 1997) for å lese på reisen, finnes ikke til låns i Oslo, kun lesesalseksemplar på Nasjonalbiblioteket, ødslet bort en halv dag på å sitte der med den, søkte på nett etter faglige artikler om begge emner, kassering og vekkelse, folkebiblioteket mitt har ingen av de aktuelle skrifter, henvises til forlagets elektroniske publiseringskanal idunn.no hvor skumlesning koster hundre kroner artikkelen, droppet det, ringte og ba om info fra enkeltforskere, masse bomskudd på grunn av upresis forberedelse. Altså: På nåværende stadium av digitaliseringen er det noe som gjør at det for lektorer i Hallingdal og journalister i Oslo – som ikke engang er gravende, men kun formidlende – er blitt forholdsvis mer kjelkete å skulle være formidler av annet enn den informasjonen man blir servert på et fat.

Dette mens vi hører bibliotekarenes hæler klikke i foajeene i de nye offentlige rom, arenaene, møteplassene. Jeg skal egentlig bare ha sagt at Fritt Ord og Kulturdepartementet kunne begrense praktbyggingen nå og heller bruker penger på digitale lisenser og tørre kjellere.

Håkon Gundersen

Journalist i Morgenbladet

Mer fra Debatt