Debatt

Vekst er å forvalte bedre

Velferd

Finanskrisa viser at verden har tillatt spekulasjonsøkonomien å vokse seg sterk. Ansvarlige ledere glemte at finanssektoren bare skulle utgjøre stillaset og ikke hele byggverket. Nå trenger verden en ny økonomisk orden, der avreguleringer erstattes av regulering, frislipp av kontroll, og forbruk av langsiktig forvaltning.

Terra-saken – avviklingen av Terra Securities – var et varsel. Farene oppstår når økonomisk vekst ikke er basert på produksjon av faktiske verdier. Bankene og finansinstitusjonene har vært dyktige selgere også i Norge, og kritikerne er blitt tiet i hjel med beskyldninger om å ødelegge låne- og kjøpsfesten.

Den egentlige verdistigningen på boligene våre har vært langt mindre enn hva det har kostet å kjøpe dem. Selv fornuftige førstegangsetablerere har følt seg tvunget til å gå lenger enn eget sunt vett, for å komme inn på boligmarkedet. Generasjonene som aldri har opplevd kriser er blitt flasket opp i en forbrukskultur, der det å kunne handle mer i morgen enn det du kan i dag nærmest er blitt sett på som en naturlov.

Nå opplever mange baksida, og usikkerhet brer seg hver dag. Det er derfor skremmende når rådet til eksperter i finanskretser nå er å fylle handleposene enda fullere. Senterpartiets råd er: sett tæring etter næring! Nå trengs en kraftsamling som fremmer en samfunnsbyggende og bærekraftig forvaltning, folks arbeidsplasser og en edruelig privatøkonomi. Det får vi til ved å satse massivt på utbygging av infrastruktur, vedlikehold av vei, bane og havner, og å ruste opp offentlige bygninger som skoler, sykehjem og kirker. Vi må bygge produksjonsarbeidsplasser med lange verdikjeder og foredling av våre enorme naturressurser. Vi må satse på fornybar energi, eksempelvis havvindmøller, jordvarmeteknologi og bygging av kjemifabrikker basert på tømmer, sånn at vi kan få biodrivstoff. Vi må satse på frivillige organisasjoner som knytter sterke fellesskap i lokalsamfunnet og utdannelse i produksjonsyrker med bred kunnskap.

Det er denne nøkterne filosofien basert på en fellesskapstenkning, som i fremtiden kan gi trygghet for hjem og arbeid. Styrking av Husbanken og bostøtteordningen er et bidrag til de som nå trenger trygghet for bolig. Myndighetene skal sørge for at folk kan gjøre sin plikt og kreve sin rett. Nå trengs en aktiv stat med et politisk lederskap som ser behovet for en ny politisk kurs bort fra teoretiske markedseksperimenter og kraftfull satsing på en praktisk blandingsøkonomi.

Per Olaf Lundteigen

Senterpartiets finanspolitiske talsperson

Mer fra Debatt