Debatt

Ingen grunn til bekymring

Forskningsetikk

I Morgenbladet 12. desember reises det spørsmål om Kunnskapsdepartementet planlegger politisk styring av forskningsetikken. Jeg kan forsikre alle om at før departementet tar stilling til eventuelle endringer i fremtidig organisering av det forskningsetiske arbeidet i Norge, vil selvsagt berørte aktører få saken på høring.

Mattias Kaiser, sekretariatsleder for Den nasjonale forskningsetiske komité for naturvitenskap og teknologi (NENT), og Jan Helge Solbakk, tidligere sekretariatsleder for Den nasjonale forskningsetiske komité for medisin og helsefag (NEM) har ikke belegg for å hevde at departementet planlegger en form for underliggende «direktorat for forskningsetikk».

Kunnskapsdepartementet oppnevnte i oktober 2007 en arbeidsgruppe for forvaltning av etikkomiteer. Arbeidsgruppen ble satt sammen av representanter fra både Kunnskapsdepartementet og eksterne aktører, inkludert representanter fra de forskningsetiske komiteene. Mandatet har vært å vurdere hvordan sekretariatsfunksjonene til Nasjonalt utvalg for granskning av redelighet i forskning, de nasjonale og regionale forskningsetiske komiteer bør organiseres og forvaltes.

Arbeidsgruppen har sluttført sitt arbeid, men har ennå ikke overlevert sin endelige innstilling.

Jeg vil understreke at det er nedfelt i forskningsetikkloven at både granskningsutvalget, de nasjonale og de regionale forskningsetiske komiteer skal være faglig uavhengige. En eventuell omorganisering skal ikke endre på dette.

Tora Aasland

Forsknings- og høyere utdanningsminister

Mer fra Debatt