Debatt

Vi gir fortsatt legene makten

Helsevesenet

Aksel Tjora spør retorisk i Morgenbladet 26. september om vi trenger noe annet enn helsereformer. Jeg støtter hans forslag om nye tenkemåter. Det Tjora stipulerer, uten å si det direkte, er et skifte fra en modernistisk tenkemåte der et utvalg kan komme frem til «smarte tanker om et mer effektivt helsevesen», til et post-modernistisk eller «sosialkonstruktivistisk perspektiv» der vi kan si at «det er i møtet mellom pasient og behandler at vi «gjør» helsevesenet».

Når vi tar et sosialkonstruktivistisk perspektiv blir det viktig å se hvordan vi som behandlere og pasienter skaper hverandre og må ta felles ansvar for flere tilfeller av kroniske lidelser og medikalisering. Vi blir «behandler-pasienter». En pekepinn kom i forrige uke i JAMA – The Journal of the American Medical Association. David S. Ludwig og Jon Kabat-Zinn påpekte at opplæringen av helsepersonell, både leger, sykepleiere og andre, kan forbedres med økt oppmerksomhet. Vi, altså ulike typer helsepersonell, kan læres til bedre oppmerksomhet rundt det pasienten faktisk sier og gjør, men kanskje enda viktigere er det å legge merke til vår egen sinnstilstand som behandler. Er jeg frustrert og stresset er det større sjanse for at jeg gjør lite hensiktsmessige vurderinger enn når jeg er rolig og avspent. Når jeg er klar over det, kan jeg ta det med i dialogen med pasienter, kollegaer, helsedirektører eller helseministre.

Når jeg som behandler demonstrerer en slik oppmerksomhet vil det påvirke pasienten, som dermed vil ha større sjanse for å gå i dialog med sin egen historie som «behandler-pasient». Jeg endrer maktbalansen når jeg som behandler også er feilbarlig. Da skaper vi ikke «ekspertpasienter», men helsesøkende «behandler-pasienter». Slik går vi grundigere til verks for å forbedre forholdene i det norske helsevesenet.

Gunaketu Kjønstad

Gestaltterapeut, Oslo

Mer fra Debatt