Debatt

OECD og Jan Bøh­ler

Per­son­vern

As­lak Bon­de sig­ne­rer en me­get in­ter­es­sant og ak­tu­ell ar­tik­kel om per­son­vern i forsk­ning og sam­funns­liv i Mor­gen­bla­det for 9. mai. I den­ne slip­per han også stor­tings­re­pre­sen­tant Jan Bøh­ler til med syns­punk­ter på hel­se­re­gist­re­ne våre. Bru­ken av dem skal visst­nok være hem­met på grunn av for me­get per­son­vern!

Bøh­ler vil, som po­li­ti­ker, ha til­gjen­ge­lig fak­ta og kom­pe­ten­te vur­de­rin­ger som set­ter ham i stand til å inn­ta klo­ke stand­punk­ter og frem­me el­ler støt­te gode for­slag ba­sert på inn­sikt og for­stå­el­se. For å få det­te til, tren­ger man fak­ta. Selv om re­pre­sen­tan­ten Bøh­ler ikke unn­taks­fritt tuf­ter sine me­nin­ger på vi­ten, er selv­sagt re­son­ne­men­tet gyl­dig: Vi tren­ger kunn­ska­per; vi tren­ger sta­tis­tikk. Og den fin­nes i sto­re, strie strøm­mer.

Når Bøh­ler be­kla­ger seg over at han ikke har fun­net nor­ske hjer­te­in­farkt i OECDs dødsårsakstatistikk fra med­lems­lan­de­ne be­tyr det ikke at slik vi­ten ikke fin­nes: Statistisk sentralbyrå har dem, og Stor­tin­gets ut­mer­ke­de bib­lio­tek el­ler hans eget grup­pe­sek­re­ta­ri­at vil me­get raskt ved hjelp av te­le­fon fin­ne ut av det for ham. Det hen­der at de na­sjo­na­le opp­ga­ve­ne ikke blir fer­di­ge til ny dead­li­ne. Men trykt in­farkt­sta­tis­tikk for Nor­ge fore­lig­ger i OECD fra 1986 til 2005. Det­te bur­de være ri­ke­lig grunn­lag for re­pre­sen­tan­ten Bøh­ler til å kun­ne mene noe vet­tugt om hvor­vidt «vi har et godt el­ler dår­lig til­bud til dem med hjer­te­in­farkt».

Per­son­vern­lov­giv­nin­gen og Da­ta­til­sy­nets prak­sis har i de bort­imot 30 åre­ne de har vir­ket, ald­ri vært til hin­der for at ag­gre­ger­te data om sam­funns­fe­no­me­ner gjø­res til­gjen­ge­li­ge. For fors­ke­re, for plan­leg­ge­re, for po­li­ti­ke­re og for me­dia. Det er når det gjel­der de in­di­vid­til­knyt­te­de per­son­opp­lys­nin­ger sam­fun­net har vil­let stil­le opp reg­ler og be­grens­nin­ger. (Bøh­ler om­ta­ler de av sine kol­le­ger i Stor­tin­get som opp­le­ver per­son­ver­net som for­plik­ten­de som «ma­skin­knu­se­re».)

Det fin­nes dem i og uten­for hel­se­by­rå­kra­ti­et som me­ner at sam­fun­net med lov i hånd skal vris­te fra pa­si­en­te­ne per­son­opp­lys­nin­ger de øns­ker å hol­de for seg selv. Det­te opp­fat­tes som de­mo­kra­tisk frem­tids­mu­sikk av noen. And­re opp­fat­ter det som en skrekk­vi­sjon.

Georg Ape­nes

Di­rek­tør, Da­ta­til­sy­net

Mer fra Debatt