Annonse
04:00 - 02. mai 2008

Jorden har alltid vært rund

Annonse

Klima

En sammenligning av klimaskeptikere med dem som tror på en flat jord, slik Erik Solheim gjør, er et dårlig bilde, mener forsker dr.philos. Erik Bye i Morgenbladet 25. april. Ifølge ham fordi det var de samme som forvaltet den rådende oppfatningen av verdensbildet rundt 1500-tallet som også mente at jorden var flat. Det kan late til at dr. Bye har blitt offer for en gammel og seiglivet myte. Skal vi tro Stephen Jay Gould, slik han gjør rede for i sitt essay The Late Birth of a Flat Earth, var så godt som alle lærde av betydning i middelalderen tilhengere av rund-jord-læren. De var godt kjent med blant annet Aristoteles’ argumenter basert på observasjoner av måneformørkelser, skip som seiler ut over horisonten og Eratosthenes’ beregninger av jordens omkrets allerede år 240 før vår tidsregning, og de var langt i fra støtt ut av det gode selskap. Rund-jord-skeptikere fantes det nok allikevel mange av. Men sannsynligvis var dette provinsielle typer uten mulighet til eller ønske om akademisk skolering, slik som Erasmus Montanus sin blivende svigerfar, Jeronimus, er et godt eksempel på. I så måte er miljøvernministerens bilde meget treffende.

Helge Rager Furuseth

Sivilingeniør

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Bli abonnent
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Debatt