Debatt

Preben Z. Møllers meningsytringer

Kjønn

Når Preben Z. Møller møter motargumenter, forsvarer han seg med at han ikke har skrevet en fagbok. Det reiser unektelig spørsmålet om hva det da er for en bok han har skrevet? En debattbok, kanskje? Neppe, for Møller ser ikke ut til å like andre meninger enn sin egen. En fiksjonstekst? Neppe heller, for han vil gjerne ha at hans to sider lange (og ganske talltomme) statistikk-kapittel tas på alvor, og at hans oppgjør med feministisk tenkning «kvalifiseres» av for eksempel Senter for kvinne- og kjønnsforskning (SKK).

Men hvorfor skulle en forskningsinstitusjon være forpliktet til å kvalifisere noe som forfatteren ikke engang selv tør kalle et faglig innlegg? Det fremkommer mange meningsytringer om kjønn i det offentlige rom, og SKKs oppgave som forskningsenhet er ikke primært å kvalifisere dem, men å drive forskning om kjønn. Et prosjekt om unge menns opplevelse av likestillingprosesser, eller om offentlige meningsytringer om feminisme gjennom tidene ville vært interessante forskningsprosjekter som vi gjerne skulle påtatt oss hvis vi fikk finansiering til det. Men det er noe annet enn å springe til med faglig førstehjelp når det fremsettes subjektive meninger om kvinner og menn i ulike medier dag ut og dag inn.

Det står forøvrig dårlig til med sosiologen Preben Z. Møllers regnekunnskaper når han mener at 95 prosent av SKKs vitenskapelig ansatte er kvinner: 14 kvinner og 3 menn gir en mannsandel på 18 prosent. 17 prosent om vi regner med to bistillinger besatt av kvinner. Litt over den andel kvinnelige professorer som finnes på norske universiteter i 2007 hvor det til sammenligning mangler cirka 500 kvinner for å oppnå likestilling. Men kanskje heller ikke utsagnet «95 prosent kvinner» var ment som et faglig utsagn, men bare som enda en uforpliktende meningsytring fra Møllers side?

Harriet Bjerrum Nielsen

Professor og senterleder SKK

Mer fra Debatt