Debatt

Kil­de­kri­tikk i Val­la-sa­ken

Valla

Sigurd Allern kommer med flere kritiske kommentarer til min bok Vallas fall i Morgenbladet 21. desember. Allern antyder blant annet at jeg ikke lot Gerd-Liv Valla kommentere påstandene fra LOs førstesekretær Ellen Stensrud av markedsmessige hensyn. Fakta er følgende:

I juni i fjor spurte jeg om å få intervjue Valla til min bok, men det drøyde med et svar. Tett opp til trykking (oktober), etter at forlaget hadde sendt to påfølgende brev til hennes advokat Harald Stabell, stilte Valla opp. Dessverre trakk hun sine sitater etter det første av to planlagte intervju. Valla ga beskjed om at alt hun hadde å si sto i hennes egen bok.

Flere av sitatene som ble trukket handlet om Vallas forhold til Ellen Stensrud, om kritikken av hennes lederstil og så videre.

Det er riktig at Valla ikke fikk forelagt seg de konkrete anklagene fra Stensrud, men det kan Valla i stor grad takke seg selv for. Da vi hadde vår første samtale, hadde Stensrud ennå ikke godkjent sine sitater. Deretter trakk Valla seg. Selvsagt ville Valla fått mulighet til å imøtegå kritikken fra ulike aktører.

Da det ble klart at Valla trakk seg, forsøkte jeg etter beste evne å sørge for at hennes side av denne vanskelige saken likevel fikk god plass i min bok.

Sigurd Allern mener jeg ukritisk har gjengitt påstandene fra fire kvinner i LO-ledelsen om at de føler seg ført bak lyset av Valla under Yssens sykdomsperiode høsten 2006. Jeg har i boken tatt forbehold om at Valla kan ha en annen versjon av saken. Hovedpoenget til de fire kvinnene er at Valla holdt tilbake sentrale dokumenter i saken, som at legen hadde friskmeldt Yssen til å gå på Forsvarets høyskole. Ingen har hittil påvist at dette er feil.

Gerd-Liv Valla sa i et intervju med Klassekampen 22. desember at hun ville svart på de konkrete beskyldningene fra Stensrud dersom hun hadde fått dem forelagt seg. Min bok kom ut 28. november og Valla har siden den gang hatt en rekke anledninger til å kommentere påstandene. Hvor blir det av svaret?

Torstein Tranøy

Journalist og forfatter av boken Vallas fall

Mer fra Debatt