Annonse
04:00 - 12. januar 2007

Verdens første opera?

Annonse

Opera

I en leder i Morgenbladet 15. desember gjør redaktøren et poeng av åpningsoppsetningen i den nye operaen, Monteverdis Orfeo. Han bruker omstendighetene rundt førsteoppførelsen i 1607 til en treffende sammenligning med dagens kulturpolitiske situasjon. Men når han kaller dette verket “verdens første opera”, våkner petimeteren i undertegnede. Det er nok den langt mindre kjente Jacopo Peri som her bør krediteres, for operaen Dafne, trolig fra 1597. Den er riktignok gått tapt, og hans Euridice fra 1600 ligger vel nærmest til betegnelsen “verdens første opera”.

Enkelte forhold rundt oppførelsen av Peris opera er imidlertid noe tragikomiske. Hans store rival Caccini klarte i all hast å få trykt sin versjon av Euridice, med flere enkeltnumre hentet fra Peris ferske opera med samme tittel, før Peris verk gikk i trykken. Det kan virke som Monteverdi greide å heve seg en smule over disse konkurrentenes smålige opptreden, i hvert fall ser førsteoppførelsen den 24. februar 1607 ut til å ha skjedd i verdige former.

Vår nye opera står altså ikke ferdig til 400-årsjubileet, men timingen er slett ikke dårlig. Og når sant skal sies, er nok Monteverdi mer til komponist enn Peri, som på tross av statusen som “den første”, fremføres uhyre sjelden. Man kunne også dvele ved eldre operalignende sjangere som madrigalkomedie og monodi, men det blir overkill i denne forbindelse. Men rett skal være rett, ikke minst siden vi risikerer at markedsførerne tuter oss ørene fulle med “verdens første opera” før åpningen. “Første opera av betydning”, det får holde.

Arne Ø. Christensen

Audiovisuell oversetter

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Akkurat nå er det opptil 50 prosent rabatt. Bli abonnent
Annonse

Toje leser De helliges leir mest som et oppgjør med selvforaktende idealister. Dette er ganske utrolig.
DAB er kringkasting akkurat som FM, og må ikke forveksles med internettradio.
At noen så kaller meg terrorist, kan jeg leve med, selv om det ikke er sant.
«Nasjonalmuseet avhender ikke kunst, som private samlere.Vårt forvaltningsoppdrag strekker seg langt inn i fremtiden.»
«For å utkonkurrere den tradisjonelle vevevirksomheten på 17–1800-tallet, så måtte det en mekanisk vevstol til.»
«Det å angripe sin egen befolkning med illegale våpen og beleire sivile områder, slik som i Madaya, er krigsforbrytelser.»
«Samfunnet frarøves en viktig kontrollmulighet for å avverge justismord.»
«Frykten for at Norge skal være utsatt for feilinformasjon og løgner i russiske medier er overdrevet.»
Hvor har vi støtt på en slik retorikk før? Om jeg ikke husker feil, var det i George Orwells roman 1984.
«LCP burde i prinsippet gjelde alle gamle skrøpelige i hjem eller sykehjem.»
Vi føyer oss lydig til de politiske og sosiale prosjektene lansert av de som kom før oss.