Debatt

Vårt forbund er åpent for flere enn de nekrofile

Klassisk

Når man leser Espen Grønlies omtale av Klassisk forum (KF) i siste Morgenbladet, kan man få inntrykk av at dette er et blad for mennesker som lider av en seksuell perversjon, en slags nekrofili som ikke tilfredsstilles av ferske lik, men griper tilbake til kropper som har vært døde i flere tusen år.

Norsk klassisk forbund, som utgir KF, er naturligvis åpne også for medlemmer med slike lidelser, og Grønlie har nok rett i at disse fant mye å glede seg over i bladets forrige nummer.

Men KF har mer å tilby: går man gjennom våre 20 årganger vil man se at i tillegg til Siri Sandes spalte “Antikviteten”, har Egil Kraggeruds serie “Roma i tekst” vært en ryggrad i bladet og brakt et vell av informasjon for dem som er interessert i byen Roma og omtalen av den i antikk litteratur. KF har også beskrevet de iranske alanenes skjebne i middelalderens Europa og fortalt om antikke forfattere og verk som er mindre kjent i dag, som Cornelius Nepos (KF 2003:1, 2004:2 og 2006:1) som nylig er oversatt til norsk og Froskemusekrigen (KF 1994:2 og 1995:1) som Theodor Kittelsen i sin tid illustrerte.

Som eneste norske tidsskrift – et motvillig Vagant unntatt – har KF (1994:1 og 2003:2) avslørt de sviktende greskkunnskapene bak Svein Jarvolls ellers unisont lovpriste oversettelser av Arkhilokhos og Sapfo. Programmet for det antikke OL stod på trykk i 1993:1, og i avdelingen for kuriosa finner vi en artikkel om datamaskinenes inntog i det (moderne) romerske biblioteksvesen (1992:2). En fast spalte omtaler antikk mat. I det hele tatt vil de fleste som er interessert i antikken kunne finne noe her. Medlemskap med abonnement koster kun 150 kroner og kan bestilles på norsk-klassisk(at)ifikk.uio.no. Vi lover diskret forsendelse.

Dag Haug

styremedlem i Norsk klassisk forbund

Mer fra Debatt