Debatt

På kan­ten

Biskop Odd Bondevik kan ikke la være å snakke om livets verdi, selv om noen vil bli lei seg.

– Prest i Tromsø Domkirke, Gyrid Gunnes, opplever formuleringen «Lær oss å verne om livets verd fra livets begynnelse til livets slutt» som et maskert innlegg mot selvbestemt abort. Er den det?

– Jeg tror ikke formuleringen var ment polemisk da den ble skrevet i 1977, jeg håper den ikke var det, for hvordan kan man be polemisk? Det er umulig. Hva går det overhodet an å be om i kirken? Er det å be om fred i Midtøsten det samme som å ta stilling i krigen mellom Israel og Palestina, for eksempel?

– Hva er Kirkens holdning til abort?

– I Kirken, som i samfunnet for øvrig, er abortspørsmålet kommet i bakgrunnen. I min virkelighet dukker det imidlertid ofte opp. Når jeg besøker ungdomsskoler og møter elevene spør de nesten alltid hva jeg mener om abort.

– Hva svarer du da?

– Jeg har hele tiden hatt en restriktiv holdning i abortspørsmålet, og den står jeg for. Jeg prøver å være hensynsfull og samtidig tydelig, og tenker på at det kan sitte gravide jenter i forsamlingen, eller jenter som har tatt abort. Det lar seg ikke bortforklare at abort er å ta liv, selv om noen kan bli støtt av å høre det. Å snakke om abort på en pedagogisk måte er en viktig del av min tjeneste, og jeg opplever at elevene virkelig lytter når jeg gjør det.

– Gunnes opplever at formuleringen i forbønnen gjør det vanskelig å være kvinnelig prest. Forstår du problemstillingen?

– Jeg forstår hva hun mener. Men jeg kan altså ikke la være å snakke om livets verdi, fordi noen kan bli lei seg.

– Hvordan har du forholdt deg til Børre Knudsen?

– Jeg har stor respekt for ham og det han har stått for. Jeg bidro ikke med noen tekst til festskriftet i anledning 70-årsdagen, men jeg sto på listen over gratulanter.

MKS

Mer fra Debatt