Debatt

Mer enn to muligheter

Hijabdebatten

Nok en gang vifter Hege Storhaug med skremselspropaganda og skal drive det hun kaller folkeopplysning om det muslimske skautet hijab. Hennes syn får lite støtte blant muslimske jenter. Er det rart? Fordommer, synsing og overgeneralisering står i høysetet, mens reell kunnskap og forståelse vies liten eller ingen plass.

Aktivisten Storhaug har utnevnt seg selv til hijabekspert og mener å ha gjennomskuet kvinners politiske begrunnelser for bruken av hijab. Hun fremstår som en useriøs og ekstrem aktør idet hun illustrerer en snever og trangsynt anskuelse av muslimske jenter. Patetisk og paradoksalt nok vil hun i frihetens navn begrense andres frihet, ved et forbud mot skaut i offentligheten.

Religiøs praksis er en menneskerett. Når hun benekter dette, viser hun mangel på respekt for andres tro og basale menneskerettigheter. Dermed føyer hun seg inn i rekken av islamofobikere som benytter menneskerettigheter og feminisme som skalkeskjul for å angripe muslimer.

Blant islamske verdier, som ifølge Storhaug undertrykker kvinnen, er kroppens tildekning. Faktum er at islam har klesregler både for kvinner og menn. Islam frigjorde kvinnen lenge før vestlige ideologier ga rom for kvinner. Religionen bærer preg av feminisme, menneskerettigheter og velferdsgoder for kvinner. Med retten til et selvstendig samfunnsengasjement, egen inntekt, arv og ikke minst retten til å være religiøs leder, viser islam til en frigjort kvinne. Det er illustrerende at profetens kone Khadija var en forretningskvinne, og profeten var hennes ansatt.

Storhaug har dannet en unødvendig relasjon mellom frihet og hijab når hun sier at muslimske kvinner har to muligheter, «enten å gå med hijab og snu ryggen til det vestlige samfunnet, eller ta av seg hijaben og omfavne friheten». Antallet muslimske jenter i høyere utdanning øker stadig. Vi ser også en klar økning av deltakelse i arbeidsliv og samfunnet for øvrig. Dette viser en utvikling som aldri er blitt påvirket av hijab.

Det flerkulturelle Norge trenger seriøse, kunnskapsrike og åpne deltakere i integreringsdebatten. Skal debatten ledes av useriøse, trangsynte og kunnskapsfattige representanter som Storhaug, er vi på ville veier. Mediene tar ikke sitt ansvar på alvor når saklige og dyktige fagfolk og praktiserende muslimer selv kommer i skyggen.

Som frigjorte, oppegående, samfunnsengasjerte og studerende muslimske jenter må vi ha rett til å bære hijab. Nettopp fordi vi frivillig underkaster oss Allah og de påbudene det innebærer. Ved bruk av hijab kan vårt intellekt, personlighet og indre kvaliteter bli fremhevet. Det er mange eksempler på sterke, dyktige hijabbærende kvinner. Lena Larsen, som inntil for få år siden ledet Islamsk Råd Norge, er ett. Norskpakistansk studentersamfunn ledes for andre år av hijabbærende jenter. Et stjerneeksempel er også danskfødte Farhat Khan, som er produktsjef i TDC Song, en av Nordens største teleoperatører.

Snakk med oss, Storhaug! Vi oppfordrer Storhaug til å snakke med muslimske jenter, og ikke bare om oss. Da vil hun oppdage at hijab ikke er en utfordring for muslimske jenter. I den grad det finnes barrierer for oss i utdanning og arbeidsliv, skapes de ikke av hijab, men av fordommer og holdninger samt mangel på kunnskap og forståelse. Hvis Storhaug har muslimske jenters beste i tankene, bør hun heller kjempe mot diskrimineringen disse jentene opplever i arbeidsmarkedet og samfunnet generelt. Det er mange muslimske jenter som ikke bærer hijab, men vi ønsker slett ikke å bli fortalt hvordan vi skal kle oss. Enten vi har lyst til å gå med hijab eller perler, er valget vårt.

Mariam Javed

Allmennlærer (HiO) og dialogansvarlig i Muslimsk Studentersamfunn (MSS)

Bushra Ishaq

Legestudent (UiO) og talskvinne MSS

Ayesha Iqbal

Master i samfunnsøkonomi (UiO) og styremedlem i MSS

Hajra Tajamal

Psykologistudent (UiO) og styremedlem i MSS

Mer fra Debatt