Annonse
04:00 - 07. september 2007

Kon­stru­er­t feministoppgjør

Annonse

Hersketeknikker

I Morgenbladet 31. august lar redaksjonen den kjente antifeministen Nina Karin Monsen utsette den enda mer kjente feministen Berit Ås for en grov personsjikane. Artikkelen er så ondsinnet skrevet at det levner Morgenbladet lite ære å trykke den. Morgenbladet har ellers tatt mål av seg til å være en kvalitetsavis. Her lever man ikke opp til et slikt mål. Dette er en artikkel det oser kvinneforakt av.

Om Nina Karin Monsen ønsket å trekke frem Ingjald Nissens skiverier, hadde det vært fullt mulig uten samtidig å rakke ned på Berit Ås. Ingjald Nissen anvendte ikke sine hersketeknikker på forholdet mellom menn og kvinner. Berit Ås gjorde nettopp det og ga mange av oss et godt analyseredskap.

Vi så hvordan flotte, sterke kvinner som for eksempel den østerrikske fredsaktivisten Bertha von Suttner ble latterliggjort i sin samtid og usynliggjort i ettertiden. Uten Bertha von Suttners iherdige innsats og sterke påvirkning på Alfred Nobel hadde det aldri vært noen nobelpris. Likevel står det ingen statue av henne i Nobelinstituttet. Den yngre generasjon kjenner henne ikke.

Berit Ås ga oss med sine hersketeknikker viktige analyseredskap på et tidspunkt da vi desperat trengte det. Muligens illustrerte hun noen av hersketeknikkene mer ut fra egen erfaring fra det politiske liv enn fra nitid forskning, muligens kunne hun hatt større noteapparat med flere henvisninger til menn som også hadde skrevet om hersketeknikker i forhold mellom mennesker.

Dette er imidlertid underordnet. Poenget er at begrepene var viktige, tanken hennes nådde frem, fikk kvinner til å våkne og se seg rundt. Hennes æresdoktorgrader er vel fortjent og henne vel unt. Men Morgenbladet burde søke lesere på annet enn sjikane.

Birgit Brock-Utne

Professor, dr.philos., UiO

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Akkurat nå er det opptil 50 prosent rabatt. Bli abonnent
Annonse

Toje leser De helliges leir mest som et oppgjør med selvforaktende idealister. Dette er ganske utrolig.
DAB er kringkasting akkurat som FM, og må ikke forveksles med internettradio.
At noen så kaller meg terrorist, kan jeg leve med, selv om det ikke er sant.
«Nasjonalmuseet avhender ikke kunst, som private samlere.Vårt forvaltningsoppdrag strekker seg langt inn i fremtiden.»
«Samfunnet frarøves en viktig kontrollmulighet for å avverge justismord.»
«Frykten for at Norge skal være utsatt for feilinformasjon og løgner i russiske medier er overdrevet.»
«For å utkonkurrere den tradisjonelle vevevirksomheten på 17–1800-tallet, så måtte det en mekanisk vevstol til.»
«Det å angripe sin egen befolkning med illegale våpen og beleire sivile områder, slik som i Madaya, er krigsforbrytelser.»
Hvor har vi støtt på en slik retorikk før? Om jeg ikke husker feil, var det i George Orwells roman 1984.
«LCP burde i prinsippet gjelde alle gamle skrøpelige i hjem eller sykehjem.»
Vi føyer oss lydig til de politiske og sosiale prosjektene lansert av de som kom før oss.