Debatt

Følg hjertet!

EU

Ungdom mot EUs harselering med partiet Venstre i Morgenbladet 20. april tyder på at nei-siden sliter om dagen. Det ene nei-argumentet etter det andre har falt, og idet ett opprinnelig "nei til EU"-parti prøver å ta dette på alvor og tenke seg om på nytt, blir det på grunn av manglende argumentasjon fra nei-siden istedenfor utsatt for skittkasting. Det er klart det er vanskelig å komme med motargumenter mot EU nå som EU har motbevist alle nei-sidens skremmende spådommer fra 1994: EU er ingen miljøsinke, EU er heller ikke lenger en rikmannsklubb og i tillegg har EU sikret fred i Europa i over femti år. Bedre blir det ikke når en tidligere EU-motstander, nå miljøvernminister, Helen Bjørnøy tar til orde for at EU er blitt best i verden når det gjelder miljø!

Men det får være måte på med useriøs raljering med “det vinglete Venstre” og “schizofrene Sponheim”. Europeisk Ungdom ønsker EU-debatten i Venstre hjertelig velkommen og håper inderlig Sponheim vil følge hjertet der drømmen om fredens Europa står sterkt og utgjør grunnlaget for hvorfor han er blitt en EU-venn. For det er faktisk sånn, Ungdom mot EU, at det var nettopp på grunn av drømmen om fred at EU-samarbeidet kom i stand. Andre verdenskrig har gått inn i historien som den mest omfattende militære konflikt noensinne med til sammen 60 millioner drepte mennesker. Med dette som bakteppe og en erkjennelse av at nasjonalstatene nok en gang hadde sviktet sin viktigste oppgave, nemlig å sikre borgerne mot krig, var det at seks land signerte Romatraktaten i 1957. 50 år senere har EU bevist at det går an å skrive europeisk historie uten blod. Dette har de fått til gjennom et økonomisk samarbeid på tvers av landegrensene, og gjennom demokratibygging i Øst-Europa.

Formålet var fred, og formålet er også fred når EU nå har etablert såkalte battlegroups. EUs fremtidige 13 kampgrupper, og særlig QRF (Quick reaction force) gir EU en unik mulighet til å bli FNs ledende samarbeidspartner og rollemodell for andre regionale sikkerhetsprosjekter. EUs sikkerhetspolitiske arbeid gjør at EU kan tilby FN de styrker det er behov for. EU har allerede hatt støttende politistyrker i Kosovo og Makedonia, samt fredsbevarende styrker i Kongo etter anmodning fra FN. Utviklingen i EUs forsvarspolitiske samarbeid styrker altså FNs fredsopprettende og fredsbevarende arbeid. I ett av EU-grunnleggeren Jean Monnets memoarer står det skrevet: “Nøkkelordet er fred”. At Sponheim nå endelig har funnet dette nøkkelordet i sitt hjerte og lagt ut på en marsj til porten i hodet, tyder aldeles ikke på at politikeren er blitt schizofren, men at han tenker med hjertet. Tenk om Ungdom mot EU også kunne gjøre dette?

Liselotte Lunde

Leder, Europeisk Ungdom

Mer fra Debatt