Annonse
04:00 - 27. juli 2007

Et rop til øko­no­me­ne

Faksimile: Mor­gen­bla­det 13. juli
Annonse

Petroleum

Morgenbladet brakte 13. juli et intervju med professor i petroleumsøkonomi ved BI, Øystein Noreng. Bakgrunnen for intervjuet var at Det internasjonale energibyrået (IEA) nå advarer mot kommende knapphet på olje og gass. Professoren beroliger: «IEA er i det vesentlige en interesseorganisasjon for oljeimportører.» Det gis et helhetsinntrykk av at det er nok olje og at problemene er av politisk og økonomisk natur.

Jeg finner dette uansvarlig. Som Noreng må vite, er verdens energiforbruk regelmessig doblet i mange generasjoner. At det må lede til forsyningsproblemer for olje og gass har vært forstått i noen år – av de fleste som ikke er forblindet av tradisjonell økonomi, markedstenkning og ønsketenkning. Det er som når man drikker fortere og fortere av en kaffekopp; den blir fortere og fortere tom. Verken kaffekopper eller oljefelt er Sareptas krukker. Kanskje er det like bra; klimaendring er en annen del av det samme.

Et rop til økonomene: Vis ansvar! Det er langt verre å forberede seg for sent enn for tidlig. Vi løser ikke energimangel med priser i et marked! Trøstende «sakkyndighet» med bakgrunn i tradisjonell økonomi har én effekt: Det forsinker rasjonelle tiltak for å møte problemet. Slike tiltak tar tid. Eksempler er bedre isolerte hus, bærekraftig energiforsyning og omlegging til mindre transport. Markedet er underordnet den fysiske verden og energi er nødvendig for omstilling. Vi kan mestre omstilling mens vi fortsatt har olje og gass, men hva om vi venter for lenge? Professorer i økonomi burde forstå alvoret. Vi trenger seriøs debatt om fortsatt vekst.

Jørgen Gether

Siv.ing.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Bli abonnent
Annonse

Mer fra Debatt