Debatt

Av­vi­ser dia­log

Hijab

Kvinner i Muslimsk studentersamfunn (MSS) mener jeg er «useriøs, trangsynt og kunnskapsfattig» (Morgenbladet 16. november). Det handler om hijab og min bok Tilslørt. Avslørt. De påstår også at islam «bærer preg av feminisme» og «menneskerettigheter». Ved å kaste et blikk på den muslimske verden, må man i så fall kunne konstatere at islam har sviktet grovt både knyttet til kvinner og menneskerettigheter, jamfør OICs såkalte menneskerettighetserklæring fra 1990. Alle eventuelle «rettigheter» underlegges sharia. Slik underlegges også kvinnene juss med opphav i stammekultur på 600-tallet. Men hva er MSS' verdisyn?

I 2006 promoterte MSS den indiske islamisten Zakir Naik ved en filmfremvisning. Naik mener kvinner skal tildekkes. Han sier ja til flerkoneri. Muslimske kvinner kan kun gifte seg med muslimer. Frafalne skal straffes med døden, med mer. I fjor arrangerte MSS foredrag med Zulqarnain Sakandar Madni, titulert av MSS som «bror». Madni fremsto i NRK Brennpunkt som en helstøpt salafist. Hans visjon er å etablere et ummah i tråd med samfunnet Muhammed skapte på 600-tallet. Som Madni sa til Brennpunkt: – Det er bare én lovgivning, og den kommer fra Muhammed.

I 2004 inviterte MSS en av Pakistans fremste islamister, Qazi Hussain Ahmed, til foredrag. Ahmed leder Pakistans største islamistiske parti, Jamaat-e-Islami. Han sympatiserer med Taliban. Nupi-forskeren Amit Shrivastava, nølte den gang ikke med å kalle ham både ekstrem og farlig.

Kan MSS forklare oss hvorfor de promoterer slike personer?

I Aftenposten nylig har MSS hatt tre muligheter til å svare på konkrete verdispørsmål. Det ville de ikke. De flyttet i stedet debatten til Morgenbladet. Mine spørsmål til MSS var disse: Forsvarer dere hijab på småjenter? Kan jenter og gutter i tenårene delta sammen i fritidsaktiviteter? Kan muslimske jenter gifte seg med ikke-muslimer? Kan muslimske gutter gifte seg med eksempelvis en buddhistisk eller ateistisk jente? Er det greit at en muslimsk kvinne jobber i tett kontakt med fremmede menn? Forsvarer dere at kvinnen er underlagt en lydighetsplikt overfor ektemannen?

MSS fremhever Lena Larsen som et forbilde. Vel, dagene rundt Fadime-drapet i 2002, sa Lena Larsen utvetydig til NRK at muslimske jenter ikke kan gifte seg med en ikke-muslim. MSS representerer muslimske studenter. Det minste vi kan forvente er at MSS klargjør sitt verdisyn, og ikke repeterer det lite respektable nivået i Aftenposten: Man går høyt ut på banen med degraderende personetiketter og ber om dialog, for så å avvise dialog når motparten tar imot oppfordringen.

Hege Storhaug

Human Rights Service

Mer fra Debatt