Debatt

Spil­le­reg­ler for forsk­nings­­formid­ling

Hersketeknikker

Vi noterer at Nina Karin Monsen bruker KILDENs oppslag om Berit Ås som springbrett for beskyldninger mot Ås, derfor er en kommentar nødvendig: KILDEN Informasjonssenter for kjønnsforskning har som oppgave å informere om og dokumentere kjønnsforskning i Norge, det vil si formidle forskning. KILDEN er ikke et direkte talerør for kjønnsforskere i Norge. KILDEN har et stort fokus på sine brukere. Utviklingen av nettstedet kilden.forskningsradet.no bygger hovedsakelig på erfaring og respons fra våre brukere. Disse er både forskere og praktikere, journalister og studenter. Deres interesser sammenfaller ikke nødvendigvis alltid med forskernes.

KILDEN har valgt å presentere Berit Ås og hennes arbeid med hersketeknikker av flere årsaker. Berit Ås er en av pionerene i Norge når det gjelder forskning med kjønnsperspektiv. Hennes måte å bruke hersketeknikker som et verktøy for å studere hvordan kjønn og makt samspiller i offentlige rom har hatt stor betydning i kvinnebevegelser og politikk i Norge, Norden og internasjonalt.

KILDEN fikk senest i forrige uke en henvendelse fra utlandet som gjaldt informasjon om Berit Ås og hersketeknikker. Slike henvendelser kommer ofte nok til at det er hensiktsmessig å ha denne informasjonen liggende lett tilgjengelig på nettet.

På KILDENs Temasider står det at Berit Ås introduserte hersketeknikkene. Hvordan verbet «introdusere» kan tolkes lar vi stå åpent. Men det er sant at Berit Ås har gjort en stor innsats gjennom å formidle sin tolkning av hersketeknikkene til mange som åpenbart har hatt nytte av disse perspektivene.

KILDENs nettsted er tenkt som en brukervennlig informasjonsportal for brukere med interesse for kjønnsperspektiv på forskning. KILDEN skal verken tolke, bedømme – eller sensurere – bidrag til kjønnsperspektiv på kunnskap.

Jorunn Økland

Styreleder, KILDEN

Maria Grönroos

Daglig leder, KILDEN

Mer fra Debatt