Debatt

Feil om mangfold

Mangfoldsåret 2008

Morgenbladet skriver 29. juni om Mangfoldsåret. Avisen bringer frem skepsis og kritikk, men sier lite om hva Mangfoldsåret er og hva som skal skje i dette året. Artikkelen inneholder dessuten direkte faktafeil. Det er feil at Mangfoldsåret har «halv medarbeider og ikke budsjett».

Vi har hatt halvannen stilling frem til juni og to stillinger per dags dato, og det blir opprettet ytterligere en stilling, slik at tre medarbeidere vil utgjøre sekretariatet til høsten. Statsbudsjettet for 2008 er ikke vedtatt ennå, og dermed er det ingen i statlig forvaltning som vet nøyaktig hvor mye de har til rådighet. Det betyr ikke at Mangfoldsåret ikke har budsjett. Budsjett med forbehold om Stortingets bevilgning finnes allerede.

St.meld. 17 «2008 som markeringsår for kulturelt mangfold» er vedtatt med bred politisk oppslutning, og målet med Mangfoldsåret er at kulturlivet i Norge i større grad enn i dag skal gjenspeile kulturelt mangfold. Nærmere 100 møter med kulturaktører i Norge er gjennomført, og de aller fleste er positive til Mangfoldsårets intensjoner og bidrar med glede til dette året.

Vi har satt som mål å begynne en prosess i 2008, slik at flere kan gjøre mer av det noen har gjort lenge. Vi ønsker å synliggjøre mangfoldet som allerede finnes, men har ingen ønsker om å gjøre dette til en engangsfestival.

Det må til strukturelle endringer i etablerte institusjoner. Programprofil, publikumsarbeid, styre – og personalsammensetning må endres i forhold til kulturelt mangfold. Samtidig bør staten følge opp institusjoner som mottar offentlig støtte. Flere viktige aktører er allerede godt i gang med planlegging av tiltak og prosjekter som vil få virkning utover 2008.

Majoran Vivekananthan

Rådgiver, Mangfoldsåret 2008

Mer fra Debatt