Debatt

De tro­en­de har be­vis­byr­den

Religion

Det finnes mange spørsmål som vitenskapen ikke kan gi noe godt svar på: Hva er et godt liv? Hva er en god moralsk handling? Hvordan bør vi oppføre oss mot hverandre?

Er også utsagnet «Gud har skapt universet» blant disse metafysiske spørsmålene? Edvard Stange påstår det i Morgenbladet 20. juli. Dette er interessant. På den ene siden kan vitenskapen selvsagt ikke bevise at det ikke finnes en skapende gud, like lite som vitenskapen kan motbevise eksistensen av noen tenkelige eller utenkelige gudefigurer. Men er det på denne bakgrunnen riktig å si at gudshypotesen, og følgelig alle andre tenkelige påstander som ikke er påvist, men som heller ikke direkte kan motbevises, tilhører metafysikken? Jeg synes ikke det. Hvordan universet har oppstått er i høyeste grad et vitenskapelig spørsmål.

Hvis det stemmer (som de religiøse mener) at det faktisk har vært en skapende gud involvert i dette, er det rimelig å forvente at det finnes en eller annen form for empiri som støtter hypotesen. En reelt skapende gud må nødvendigvis tilhøre virkeligheten, og dermed også være forskbar. Hvis guden utelukkende henvises til en åndelig, ikke-forskbar metafysisk sfære, reduseres guden samtidig til oppdiktet litteratur: en morsom tanke som ikke kan tilkjennes mer forklaringstyngde når det gjelder den reelle tilblivelsen av universet enn andre romanfigurer.

Det kan selvsagt være slik, men det kan også sies om uendelig mange andre påstander. Her må altså de religiøse bestemme seg. Enten må de finne seg i å argumentere rasjonelt for eksistensen av en skapende gud, eller så blir teologien et underbruk av litteraturvitenskapen. De kan ikke få i pose og sekk.

Jeg for min del tror ikke det finnes en slik skapende gud. Jeg er ateist. Men dette er slett ikke noen «metafysisk tro» for meg, og det er absolutt ikke noe jeg og andre ateister «må stå til ansvar for», som Edvard Stange antyder. Min ateisme overfor den kristne guden, og alle andre guder, skyldes mangelen på bevis. Inntil noen kommer med bedre argumenter for at det eksisterer noe slikt, tillater jeg meg å holde fast på det standpunktet jeg og alle andre ble født inn i verden med, nemlig ateisme. Kristne tror verken på Odin, Tor, Jupiter eller Zeus. Mener Stange at de kristnes ateisme overfor disse gudene er en «metafysisk tro» som de «må stå til ansvar overfor»? Er de «i glasshus» når de avviser Zeus? Selvsagt er de ikke det. Det er umulig å bevise at noe ikke finnes. Det er derfor alltid den som påstår at noe finnes som har bevisbyrden.

Det provoserer meg når religiøse prøver å skyve bevisbyrden over på oss ateister slik Stange prøver seg på. De religiøse opptrer intellektuelt uredelig når de gjør påstandene sine om virkeligheten uangripelige ved å pakke dem inn i ull og heve dem opp på et «metafysisk plan». Mest av alt fremstår dette som en unnamanøver for å berge trosforestillingene unna en empirisk virkelighet som ikke gir dem noen som helst form for støtte. Det hadde i høyeste grad vært mer redelig å forlate troen.

Even Gran

Journalist i Fritanke.no

Mer fra Debatt